Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nepríjemné informácie od meracích staníc: Krajiny zaznamenali zvýšenú úroveň rádioaktivity v ovzduší

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Viaceré meracie stanice v Európe zachytili v uplynulých dňoch mierne zvýšenie úrovne rádioaktivity v ovzduší. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na oznámenie nemeckého Spolkového úradu pre ochranu pred žiarením.

Nepatrné množstvo rádioaktívneho izotopu ruténia s nukleónovým číslom 106 namerali aj v Rakúsku, zatiaľ čo v Nemecku sa jeho prítomnosť zatiaľ nepreukázala. Koncentrácia v ovzduší bola vyjadrená ako niekoľko milibecquerelov na kubický meter.

"Aj keby bola v Nemecku nameraná porovnateľná úroveň rádioaktivity, nepredstavovalo by to pre verejnosť nijaké ohrozenie zdravia," ubezpečil úrad so sídlom v nemeckom Salzgitteri. Geografický pôvod tohto znečistenia podľa DPA nie je známy, prepočty ohľadne šírenia v atmosfére však naznačujú, že zdroj sa mohol nachádzať vo východnej Európe.

Vzhľadom na to, že bola zistená iba prítomnosť uvedeného prvku, je možné vylúčiť ako príčinu nehodu v jadrovej elektrárni. Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch satelitov.

Viac o téme: ZnečistenieRádioaktivitaOvzdušie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu