Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Známy sunnitský duchovný vodca Ahmad Asír pozná verdikt súdu: Čaká ho trest smrti

Sheikh Ahmad al-Assir
Sheikh Ahmad al-Assir (Zdroj: SITA/P Photo/Hussein Malla, File)

BEJRÚT - Libanonský vojenský súd odsúdil dnes na trest smrti sunnitského duchovného Ahmada Asíra v súvislosti s krvavými zrážkami jeho stúpencov s libanonskými vojakmi spred štyroch rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Ahmada Asíra obžalovali z nezákonného držania zbraní, zabitia libanonských vojakov, založenia ozbrojenej skupiny a podnecovania sektárstva. Asír odmietol uznať právomoc vojenského súdu. Ten odsúdil na trest smrti v rovnakom prípade aj Asírovho brata a sedem ďalších ľudí.

Potýčky medzi libanonskými vojakmi a Asírovými stúpencami vypukli v roku 2013 v prístavnom meste Sajdá, ležiacom zhruba 40 kilometrov južne od metropoly Bejrút. Zahynulo pri nich 18 vojakov a dosiaľ nezistený počet Asírových prívržencov.

Asíra zatkli o dva roky neskôr na bejrútskom letisku, keď sa pokúsil s falošným pasom utiecť z Libanonu. Asír sa stal známym svojimi kázňami po vypuknutí vojny v susednej Sýrii v roku 2011. Kritizoval režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho spojencov - libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh a Irán - a podporil sýrsku opozíciu.

Viac o téme: VerdiktTrest smrtiLibanonAhmad Asír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu