Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump sa posťažoval na Facebook: Sociálna sieť bola vraj vždy proti nemu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa v stredu na Twitteri posťažoval, že Facebook je proti nemu. "Facebook bol vždy protitrumpovský. Sociálne siete boli vždy protitrumpovské, a preto aj fake news - The New York Times (ospravedlnili sa) a The Washington Post - boli protitrumpovské," napísal v stredu americký prezident. "Ale ľudia boli protrumpovskí! Zatiaľ žiadnemu prezidentovi sa nepodarilo to, čo sa za deväť mesiacov podarilo nám - ekonomika rýchlo napreduje," dodal Trump vo svojom príspevku na Twitteri.

Agentúra Associated Press sa domnieva, že Trumpov výpad proti Facebooku súvisí s minulotýždňovým rozhodnutím tejto spoločnosti, že sprístupní americkému Kongresu plný obsah takmer troch tisícok platených reklám, ktoré si, najmä počas predvolebnej kampane pred americkými prezidentskými voľbami, u neho objednala istá ruská agentúra. Facebook už obsah reklám zadávaných ruskou agentúrou pred troma týždňami odovzdal polícii.

Nie je zatiaľ známe, kto presne mal byť zadávateľom týchto reklám, ani aký bol ich obsah. Kongresmani a americké médiá však predpokladajú, že reklamy mali byť súčasťou ruskej propagačnej ofenzívy, ktorej cieľom bolo ovplyvniť amerických prezidentských volieb tak, aby ich vyhral ich neskorší víťaz Donald Trump.

Trump je nespokojný s ministrom zdravotníctva Tomom Priceom

Americký prezident Donald Trump "nie je spokojný" s ministrom zdravotníctva a ľudských zdrojov Tomom Priceom a plánuje mu to dať na vedomie. Trump dnes týmito slovami reagoval na nedávne správy amerických médií, podľa ktorých mal Price na oficiálne účely využívať súkromné lietadlo, informovala agentúra AP.  Na otázku novinárov, či ministra plánuje z úradu prepustiť, americký prezident odpovedal: "Uvidíme".

Samotný Price ešte v sobotu uviedol, že na oficiálne obchodné stretnutia prestane využívať súkromné lietadlo. Minister zároveň privítal rozsiahlu previerku využívania lietadiel vysoko postavenými činiteľmi Trumpovej vlády.

K takejto revízii pristúpil Kongres po medializovaných správach, že Price využíval na oficiálne cesty drahé súkromné lietadlá, namiesto lacnejších komerčných letov. Zároveň podľa informácii magazínu Politico cestoval viackrát do miest, kde vlastnil nehnuteľnosti a oficiálne návštevy kombinoval so stretnutiami s rodinnými priateľmi či dlhoročnými kolegami. 

Previerkou sa bude teraz zaoberať kongresový Výbor pre dohľad a vládnu reformu. Ten si od Bieleho domu a 24 federálnych agentúr vyžiadal záznamy o využívaní vládnych lietadiel na súkromné účely a tiež súkromných lietadiel na oficiálne návštevy, ktoré sa uskutočnili od nástupu Trumpa do prezidentského úradu. Vyše dvadsať Priceových letov zároveň preskúma i úrad generálneho inšpektora patriaci pod ministerstvo zdravotníctva a ľudských zdrojov.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu