Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Konečné výsledky volieb v Nemecku sú známe: Od Merkelovej žiadajú, aby už nebola líderkou strany

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Strany únie CDU/CSU zvíťazili v nedeľňajších parlamentných voľbách v Nemecku so ziskom 32,9 percenta hlasov, ako dnes spresnili predbežné konečné výsledky hlasovania v Berlíne. Tento zisk znamená súčasne pre kresťansky orientované strany stratu 8,5 percenta voličov oproti predchádzajúcim parlamentným voľbám spred štyroch rokov.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) obsadila druhú priečku so ziskom 20,5 percenta hlasov, čo je o 5,2 percenta menej ako v roku 2013 a súčasne predstavuje historicky najhorší výsledok strany v parlamentných voľbách. Tretie miesto vo voľbách patrí iba v roku 2013 založenej pravicovopopulistickej, euroskeptickej a protiprisťahovaleckej Alternatíve pre Nemecko (AfD) so ziskom 12,6 percenta hlasov. Pre stranu je to historický volebný úspech, ktorý jej priniesol vôbec po prvý raz vstup na celoštátnu parlamentnú pôdu. Súčasne však znamená aj nemalé vrásky pre politikov etablovaných politických strán vzhľadom na skúsenosti, ktoré sú známe z doterajšieho pôsobenia AfD mimo parlamentu, ako aj na pôde krajinských parlamentov.

Do Spolkového snemu (Bundestagu) sa na základe nedeľných volieb vracajú po štvorročnej prestávke aj liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorých podporilo 10,7 percenta voličov. Ďalšími parlamentnými stranami sa stali s podobnými ziskami ako v roku 2013 Ľavica (9,2 percenta hlasov) a zelení so ziskom 8,9 percenta hlasov. Volebná účasť prevýšila napokon hranicu 76 percent a dosiahla dokonca 76,2 percenta, čo je podstatne viac ako pred štyrmi rokmi (71,5 percenta).

Očakávania, že nový Spolkový snem môže mať vďaka komplikovanému volebnému systému v Nemecku aj zhruba 700 poslancov, aj keď je ich minimálny počet iba 598 a v uplynulom volebnom období v ňom sedelo 631 zákonodarcov, sa naplnili. Podľa oficiálnych zdrojov bude mať 709 poslancov.

Strany únie CDU/CSU získali v ňom 246 kresiel, sociálnym demokratom z SPD patrí ďalších 153 poslaneckých mandátov, AfD obsadí 94 kresiel, liberáli z FDP 80, strana Ľavica 69 a zelení budú mať v Spolkovom sneme 67 svojich zástupcov.

V CDU sa ozývajú hlasy, aby Merkelová už nebola líderkou strany

Poslanci strán únie CDU/CSU sa dnes v Berlíne stretli na ustanovujúcom zasadaní svojej frakcie v novom Bundestagu. Na rokovaní nechýbali lídri Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťanskosociálnej únie (CSU) - kancelárka Angela Merkelová a bavorský krajinský premiér Horst Seehofer. Ako vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA, obaja sa už v pondelok stretli, aby počas dlhšieho rozhovoru medzi štyrmi očami prediskutovali povolebnú situáciu v krajine. Predsedom frakcie CDU/CSU by podľa predchádzajúcich správ z Berlína mal zostať Volker Kauder. S určitosťou o tom však nemožno hovoriť, pretože v strane ostro rezonujú značné straty, ktoré strany zaznamenali napriek víťazstvu vo voľbách. Nielen líder CSU považuje za potrebné neprejsť po nich iba tak k bežnému politickému dianiu, ale vyvodiť z nich závery.

Členovia konzervatívneho krídla strán únie volajú po tom, aby kancelárka Angela Merkelová vyvodila politickú zodpovednosť zo slabého výsledku a rezignovala na post predsedníčky CDU. "Bolo by dôležité, aby sa tu teraz vyslali nové impulzy, predovšetkým, aby sa strana neriadila už z Úradu spolkovej kancelárky," vyhlásil dnes vo vysielaní regionálnej rozhlasovej stanice SWR Alexander Mitsch, predseda Slobodno-konzervatívneho prelomu, akejsi platformy CDU. Podľa jeho názoru je v tzv. druhej rade politikov CDU množstvo schopných ľudí, ktorí by boli schopní prevziať vedenie strany.

Mitsch nezostal iba pri všeobecnom návrhu, ale uviedol aj niekoľko osobností, ktoré považuje za vhodné na post predsedu strany, tak napríklad spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho, o ktorom Merkelová uvažuje ako o nástupcovi Norberta Lammerta na čele Spolkového snemu (Bundestagu), štátneho tajomníka v rezorte financií Jensa Spahna či niekdajšieho predsedu mládežníckej organizácie CDU Carstena Linnemanna, ktorý v nedeľu získal priamy poslanecký mandát v rodnom Paderborne.

Volker Kauder zostáva na čele frakcie CDU/CSU, ale s menšou podporou

Za staronového predsedu parlamentnej frakcie strán únie CDU/CSU zvolilo dnes 246 jej členov Volkera Kaudera. Kauder, ktorý je v tejto funkcii od roku 2005 a je považovaný za blízkeho spolupracovníka kancelárky Angely Merkelovej, však dosiahol mimoriadne slabý výsledok. Podporilo ho len 77,3 percenta prítomných poslancov Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie, čo je výrazne menej, ako 93,8 percenta po voľbách v roku 2013, informovali nemecké médiá s odvolaním sa na účastníkov ustanovujúceho zasadania frakcie.

Skupinu poslancov CSU v rámci frakcie CDU/CSU povedie doterajší spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt, ktorý dnes odmietol, že by sa v strane aktuálne viedla diskusia o zmene na jej čele.

Jeho stranícky kolega, bavorský krajinský minister financií Markus Söder, ktorého niektorí predstavitelia CSU označujú za možného nástupcu predsedu Horsta Seehofera, sa však nechal počuť, že nový začiatok si nevie predstaviť bez personálnych zmien. Poslankyňa bavorského krajinského parlamentu Petra Guttenbergerová pre stredajšie vydanie regionálneho denníka Nürnberger Nachrichten vyhlásila, že Seehoferova stratégia nebola úspešná a dodala, že Söder je tým, kto niečo presadí.

Nemecko: Predseda CSU Seehofer mieni o personálnych otázkach hovoriť na zjazde

Predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer odmietol dnes hlasy volajúce po jeho rezignácii s tým, že správnym miestom na prediskutovanie personálnych otázok  je zjazd strany.

"Za sedem alebo osem týždňov máme zjazd strany," vyhlásil v Berlíne bavorský krajinský premiér a dodal, že to je správne miesto na diskusiu o podobných témach. Ak by potom delegáti dospeli k názoru, že by sa malo prijať rozhodnutie, môže sa to tam stať "slušným spôsobom", konštatoval Seehofer podľa internetového vydania denníka Bild.

V tejto neobvykle ťažkej situácii by všetko ostatné nebolo nápomocné, zdôraznil Seehofer a dodal, že by to malo "škodlivý" dopad na silu CSU a na jej postavenie. Po stretnutí s poslancami strany líder CSU poznamenal, že podobné diskusie síce patria k demokratickej normalite, avšak musia mať správny štýl a musia sa diať na správnom mieste, ktorým je zjazd strany.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováCDU/CSU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu