Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Americká armáda vydala príručku: Takto porazí Rusov vo vojne, odhalila ich slabiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

WASHINGTON – Americká armáda vydala 68-stranovú príručku, ako poraziť ruských vojakov v hybridnej vojne, za akú je považovaný napríklad konflikt na Ukrajine či anexia Krymu.

Najväčšia demonštrácia sily USA v 21. storočí: Pri KĽDR preleteli bombardéry a stíhačky!

O príručke, vydanej v závere minulého roka a dostupnej na internete, informoval ruský denník Kommersant, s odvolaním sa na web amerického denníka The National Interest. Nová ruská stratégia stavuje podľa autorov príručky skôr na zvrhnutie režimu za podpory miestnych separatistických zoskupení, než na tradičné pojatie vojenského víťazstva.

Americká armáda vydala príručku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: publicintelligence.net)

„Novým cieľom je dosiahnuť úplnú zmenu štátneho zriadenia a moderný ruský prístup využíva akékoľvek možnosti nátlaku pre dosiahnutie týchto zmien,“ hovorí sa v texte.

Za slabinu ruských jednotiek príručka označuje chabú motiváciu vojakov, ktorí boli povolaní do armády k povinnej službe, i keď podiel profesionálov v ruských uniformách stúpa. K slabinám patrí i velenie na taktickej úrovni, logistika či nepresnosť leteckej a delostreleckej podpory.

Americkí vojaci v Poľsku.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na druhej strane, autori radia americkým vojakom nacvičovať situáciu, kedy ich rádiové spojenie alebo satelitnú navigáciu vyradí silné rušenie. V ruskej armáde síce nie je dostatočné množstvo prostriedkov elektronického boja, ale tie terajšie sú podľa príručky sústredené v Kaliningradskej oblasti na západe Ruska, na Ukrajine a v Sýrii.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov v Donbase na východe Ukrajiny, Moskva to stále popiera. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal podľa odhadov viac než 10 000 mŕtvych.

Viac o téme: ArmádaRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu