Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jednomyseľné schválenie sankcií voči KĽDR: Obmedzenie dodávok ropy a nielen to

Jan Egeland
Jan Egeland (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN schválila v pondelok v New Yorku jednomyseľne nové sankcie voči Severnej Kórei za jej minulotýždňovú jadrovú skúšku. Značne zmiernený návrh rezolúcie predložený Spojenými štátmi podporili aj Čína a Rusko, informovali agentúry Reuters a DPA.

Na základe nových sankcií budú dodávky rafinovaných ropných produktov do tejto komunistickej krajiny obmedzené na dva milióny barelov ročne a z KĽDR bude zakázaný vývoz textilu. Rezolúcia tiež zavádza zákaz vývozu kondenzátov a skvapalneného zemného plynu do KĽDR a zachováva hornú hranicu množstva vyvezenej ropy. Väčšinu ropy dodáva Severnej Kórei Čína.

Obmedzenie dodávok ropných produktov je účinné od 1. októbra. Do konca tohto roka môže KĽDR doviezť iba 500.000 barelov, od 1. januára 2018 spomínané dva milióny barelov ročne. Textil bol vlani druhým najväčším vývozným artiklom KĽDR po uhlí a iných nerastných surovinách. Jeho hodnota dosiahla podľa údajov Kórejskej agentúry na podporu investícií a obchodu 752 miliónov dolárov (takmer 627 miliónov eur). Takmer 80 percent vývozu textilu smerovalo do Číny.

Podľa nemenovaného predstaviteľa USA, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, Severná Kórea dováža ročne 4,5 milióna barelov rafinovaných ropných produktov a štyri milióny barelov ropy. V reakcii na šiesty jadrový test KĽDR z 3. septembra požadovali USA pôvodne oveľa prísnejšie sankcie. Washington chcel zmraziť všetky zahraničné aktíva vodcu Kim Čong-una a troch vysokopostavených predstaviteľov vládnucej strany, ako aj prevody peňazí severokórejských občanov do ich vlasti, zaviesť okamžité a komplexné ropné embargo a prehliadky severokórejských lodí na otvorenom mori. Z návrhu rezolúcie boli vypustené i sankcie voči štátnej leteckej spoločnosti Air Koryo, kórejskej armáde a ministerstvu obrany. Uvedné postihy  totiž nechceli podporiť Rusko a Čína.

Ide v poradí i deviatu rezolúciu týkajúcu sa jadrového a raketového programu KĽDR od roku 2006 (predchádzajúca bola prijatá len 5. augusta). Žiadna však doteraz nedokázala prinútiť režim v Pchjongjangu, aby skúšky zastavil. Severná Kórea svoje úsilie dokonca vystupňovala a minulý týždeň oznámila, že uskutočnila test vodíkovej bomby, ktorú je možné umiestniť na medzikontinentálnu balistickú raketu.

Peruánska vláda vyhnala veľvyslanca KĽDR

Peruánska vláda nariadila severokórejskému veľvyslancovi, aby do piatich dní opustil krajinu. Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok informovalo, že diplomat nie je v Peru vítaný, pretože Pchjongjang opakovane porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) súvisiacu s jadrovým programom krajiny. Vláda tak zároveň reagovala na nedávny test vodíkovej bomby, po ktorom vyhostilo severokórejského veľvyslanca aj Mexiko.

Japonsko a Južná Kórea sankcie privítali

Južná Kórea a Japonsko privítali nové sankcie Bezpečnostnej rady OSN voči Severnej Kórei za jej najnovšiu jadrovú skúšku. Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil dnes v Tokiu, že vysoko oceňuje "rezolúciu o pozoruhodne tvrdých sankciách". Dodal, že "je dôležité vyvíjať bezprecedentný nátlak na Severnú Kóreu, aby zmenila svoju politiku".

Nové sankcie sú pre Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) "prísnym varovaním", uviedlo juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí. "Severná Kórea by mala akceptovať prísne varovanie od medzinárodného spoločenstva, že pokračujúce provokácie iba prehlbujú diplomatickú izoláciu a ekonomický nátlak," vyhlásilo ministerstvo.

Podľa hovorcu juhokórejského prezidenta Mun Če-ina je významné, že Čína a Rusko sa dohodli na potrebe tvrdších sankcií oproti tým predošlým. Uviedol, že Južná Kórea rešpektuje konsenzus dosiahnutý medzinárodným spoločenstvom. Návrh sankcií predložený Spojenými štátmi bol značne zmiernený po rokovaniach s Čínou, pripomína agentúra AP. Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v pondelok vyhlásila, že jej krajina "nevyhľadáva vojnu" so Severnou Kóreu. Minulý týždeň sa pritom vyjadrila, že líder KĽDR Kim Čong-un "žiada o vojnu" a americká trpezlivosť "má svoje hranice".

Čína vyjadrila verejnú podporu novým sankciám, ktoré podľa nej odrážajú jednomyseľný postoj BR OSN smerom k mieru na Kórejskom polostrove, píše agentúra DPA. Čínska strana dúfa, že táto rezolúcia bude plne implementovaná, uviedol hovorca rezortu diplomacie. Rezolúcia podľa neho podporuje obnovenie šesťstranných rozhovorov a vyzýva na opatrenia vedúce k zmierneniu napätia na polostrove. Agentúra Sinchua však označuje za "tragicky nízku" pravdepodobnosť, že sa Pchjongjang represívnym opatreniam podvolí.

Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzia varoval, že "ďalšie sankcie by sa rovnali pokusom udusiť ekonomiku", zasiahli by skôr nevinných civilistov a nezamedzili by financovaniu jadrového a raketového programu KĽDR. Zdôraznil, že by bolo "veľkou chybou" ignorovať rusko-čínsku iniciatívu na obnovenie dialógu s Pchjongjangom.

Viac o téme: SankcieOSNKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu