Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Španielska vláda žiada zastavenie plánovaného referenda o nezávislosti Katalánska

Katalánsky protest
Katalánsky protest (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes oznámil, že jeho vláda požiada ústavný súd krajiny, aby pozastavil snahy lídrov Katalánska uskutočniť referendum o nezávislosti od Španielska. Poslanci katalánskeho parlamentu schválili v stredu návrh zákona, na základe ktorého by sa referendum malo konať 1. októbra.

Rajoy po mimoriadnej schôdzke s členmi svojho kabinetu uviedol, že toto hlasovanie bolo nelegálne a zaútočilo na španielsky a katalánsky ústavný poriadok. Konzervatívny premiér prisľúbil, že referendum sa neuskutoční. Snahu katalánskych lídrov o vytvorenie právneho rámca pre referendum o nezávislosti označil za "politickú perverznosť".

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza informoval, že sa pripravujú dve trestné konania. Prvé má za cieľ potrestať členov katalánskeho parlamentu, ktorí dovolili diskutovať a hlasovať o právnom rámci pre plánované referendum. Druhé je namierené voči výkonnej zložke regionálnej vlády, ktorej členovia oficiálne vyhlásili referendum. Prokurátor uviedol, že predstavitelia by mohli byť obvinení medziiným z neposlušnosti, zneužitia moci a sprenevery. Taktiež dodal, že jeho úrad inštruoval úrady a policajné zložky v Katalánsku, aby vyšetrovali a zastavili akékoľvek akcie smerujúce k oslavám referenda.

V návrhu zákona z dielne katalánskej vlády sa uvádza, že ak sa voliči vyslovia v referende za nezávislosť, do 48 hodín bude nasledovať deklarácia o nezávislosti. Očakáva sa, že španielsky ústavný súd zákon preskúma ešte tento týždeň a vyhlási ho za neplatný, ako to urobil s podobnými pokusmi aj v minulosti. Katalánski poslanci prijali návrh po 12 hodín trvajúcej, často chaotickej debate v barcelonskom parlamente. Za návrh hlasovalo 72 poslancov, niekoľko ďalších sa zdržalo hlasovania. Opozícia hlasovanie bojkotovala, takže proti návrhu nikto nehlasoval.      

Katalánsky premiér Carles Puigdemont na nedávnej tlačovej konferencii povedal, že nestanovia minimálnu volebnú účasť na referende. Podľa prieskumov verejnej mienky si referendum želá väčšina obyvateľov Katalánska.

Viac o téme: Referendum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu