Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

EÚ svojou politikou pomáha mučeniu a vydieraniu utečencov v Líbyi, tvrdí šéfka MSF

Joanne Liuová
Joanne Liuová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Predsedníčka medzinárodnej zdravotníckej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) Joanne Liuová tvrdí, že vlády členských krajín EÚ "platia za zločinecké zneužívanie migrantov v Líbyi" tým, že financujú programy zamerané na zastavenie ich odchodu do Európy.

Tlačová agentúra AP informovala, že Liuová v dnešnom otvorenom liste pre predstaviteľov Európskej únie upozornila, že systém zadržiavania utečencov, ktorý existuje v Líbyi, je "prosperujúcim podnikom pre únosy, mučenie a vydieranie".

Podľa jej slov sa európske vlády rozhodli ľudí, nachádzajúcich sa na území Líbye, ponechať v tejto situácii. Zároveň sa vyslovila za to, aby tí, ktorým sa podarilo odtiaľ uniknúť a dostať do Európy, neboli posielaní späť do Líbye.

Liuová v tejto súvislosti odmietla pochváliť politiku EÚ v oblasti migrácie, zásluhou ktorej došlo k zníženiu počtu migrantov prichádzajúcich z Líbye do Európy i k zníženiu počtu obetí, ktoré počas úteku zahynuli v Stredomorí.

Európska komisia v stredu predstavila štyri správy o pokroku v oblasti migrácie. V rámci nich spresnila, že počas letných mesiacov výrazne poklesol počet osôb, ktoré neoprávnene prekročili hranice Talianska alebo zahynuli v Stredozemnom mori. Podľa eurokomisie je to výsledok koordinovaného úsilia EÚ a Talianska.

Šéfka MSF takéto myslenie označila za "čisté pokrytectvo - a čo je horšie, za cynickú spoluúčasť na organizovanom obchode znižovania ľudských bytostí na tovar v rukách obchodníkov s ľuďmi". EÚ zatiaľ na otvorený list predsedníčky MSF nereagovala.

Viac o téme: MigrantiLíbiaJoanne Liuová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu