Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jean-Claude Juncker je presvedčený o krokoch Turecka: Smerujú preč od Európy

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes vyhlásil, že Turecko "podniká obrovské kroky smerom preč od Európy". Podľa vlastných slov je presvedčený, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce, aby EÚ zastavila rokovania o členstve s jeho krajinou.

Tlačová agentúra AP citovala Junckera, ktorý zdôraznil, že má dobré vzťahy s tureckým prezidentom, ale podľa ktorého Erdogan dúfa, že Európska únia sama ukončí prístupové rokovania s Tureckom, "aby to bolo zodpovednosťou Únie a nie Turecka".

Turecko začalo rokovania o členstve v EÚ pred 12 rokmi, prístupové rozhovory sa však ocitli na bode mrazu aj napriek tomu, že EÚ začiatkom minulého roka sľúbila, že ich urýchli, ak vláda v Ankare zastaví masívny tok migrantov do Európy. K zmene postoja EÚ došlo po neúspešnom vojenskom prevrate v Turecku v júli 2016. Erdoganovo následné konanie v podobe zatýkania členov opozície, predstaviteľov médií a občianskych hnutí, ako aj rozsiahle čistky v štátnom aparáte vyvolali v Bruseli obavy, či Ankara dokáže dodržiavať a rešpektovať základné hodnoty EÚ, ako sú ľudské práva a právny štát.

Juncker v tejto súvislosti vyzval krajiny EÚ, aby nezastavili prístupové rozhovory, a dodal, že Turci samotní musia pochopiť, že osud ich členstva v EÚ je priamo spojený s Erdoganom a že zodpovednosť za akékoľvek prerušenie rokovaní musí byť "úplne na tureckej strane".

Viac o téme: TureckoJean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu