Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľká hanba bývalého austrálskeho premiéra: Bol tak opitý, že nevládal hlasovať

Tony Abbot
Tony Abbot (Zdroj: SITA/AP Rick Rycroft)

CANBERRA - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes potvrdil, že jeho stranícky kolega a predchodca vo funkcii Tony Abbot bol raz pred ôsmimi rokmi taký opitý, že sa nevládal zúčastniť na hlasovaní v pléne parlamentu, napísala agentúra AP.

Turnbull pre austrálsku rozhlasovú stanicu Radio 3AW povedal, že v roku 2009, keď bol vodcom opozície, nebol Abbott schopný zúčastniť sa na hlasovaní o vládnom návrhu zákona o výraznom zvýšení ekonomických stimulov. Abbott vystriedal Turnbulla na poste lídra Liberálnej strany koncom roka 2009, avšak po straníckom hlasovaní v roku 2015 sa do čela strany opäť postavil Turnbull.

"Bol som sklamaný, ale cez takéto veci sa treba preniesť," povedal Turnbull na margo Abbottovej indispozície spôsobenej nadmernou konzumáciou alkoholu. "Nepamätám si nikoho iného, kto by sa tak opil, že zmešká hlasovanie len preto, že nevládze prísť do rokovacej miestnosti," dodal austrálsky premiér po tom, čo sa v médiách objavili správy, že Abbott sa po ôsmich rokoch k svojej indisponovanosti priznal v televíznom interview, ktoré bude odvysielané 5. septembra.

Abbott v rozhovore uviedol, že si v deň hlasovania o vládnom návrhu zákona ľahol vo svojej pracovni na pohovku po tom, čo s dvoma straníckymi kolegami popíjal víno. "Jeho účinok bol trochu silnejší, ako mal byť. Ľahol som si a zobudil som sa až ráno," povedal o incidente, ktorý bol osem rokov verejným tajomstvom, bývalý austrálsky premiér. Podľa Turnbulla stranícki funkcionári, ktorých úlohou je zabezpečiť, aby sa poslanci zúčastňovali na hlasovaniach, nemohli opitého Abbotta prebrať. 

Viac o téme: AustráliaTony Abbot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu