Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Policajti stále v nasadení prípadu švédskej novinárky: Pátrajú po jej oblečení

Kim Wallová
Kim Wallová (Zdroj: SITA/Tom Wall via AP)

KODAŇ - Telo bez hlavy patriace švédskej novinárke Kim Wallovej, ktorej smrť počas plavby v amatérsky vyrobenej ponorke je stále záhadou, sa našlo obnažené. Dánski policajti teraz pátrajú po jej oblečení, informovala dnes polícia.

Tridsaťročnú Wallovú videli naposledy živú 10. augusta večer, keď nastupovala v dánskej metropole Kodaň do ponorky Petra Madsena, dánskeho nadšenca pre kozmické lode a ponorky. Príčina novinárkinej smrti nie je ešte známa, dodala polícia. Tá zatkla Madsena pre podozrenie zo zabitia.

Prokurátor Jakob Buch-Jepsen dnes uviedol, že polícia podľa očakávania vznesie na pojednávaní voči Madsenovi predbežné obvinenia z vraždy a neetického zaobchádzania s pozostatkami. Pojednávanie stanovené na 5. septembra sa bude zaoberať tým, či je potrebné predĺžiť mužovu väzbu pred súdnym procesom.

Potápači a členovia dánskeho úradu pre núdzové situácie prečesávajú pobrežie a pobrežné vody pri ostrove Amager v Kodani, kde Wallová údajne zomrela. Hľadajú oranžovú rolákovú blúzku, čierno-bielu sukňu a biele tenisky, oznámil hovorca kodanskej polície Steen Hansen. Cyklista našiel jej telo v pondelok 21. augusta. Polícia uviedla, že hlava, ruky a nohy boli od tela "úmyselne odrezané". Testy DNA potvrdili, že telo patrí Wallovej a vyschnutá krv nájdená vo vnútri ponorky, ktorá sa počas plavby akosi náhle pokazila a potopila, sa takisto zhoduje s novinárkinou DNA.

Potopenie plavidla podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v ňom nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove. Tento muž podozrivý zo zabitia Wallovej však neskôr svoju výpoveď zmenil a povedal, že zahynula pri nehode na palube a následne jej telo vyhodil do vody v zálive Köge ležiacom juhozápadne od Kodane.

Podľa novinárkinej rodiny Wallová pracovala na reportáži o Madsenovi (46), ktorý sníval o vypustení vesmírnej lode s ľudskou posádkou. Dánske bulvárne noviny Ekstra Bladet s odvolaním sa na nemenované zdroje napísali, že Madsen požiadal, aby ho premiestnili na samotku, údajne zo strachu, že ho vo väzení napadnú.

Viac o téme: Kim Wallová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu