Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia identifikovala útočníka z Turku: Mladík nepochádza z Fínska

Turku po útoku zabijaka
Turku po útoku zabijaka (Zdroj: SITA/AP)

TURKU - Fínske úrady už poznajú identitu muža, ktorý v piatok útočil v meste Turku na juhozápade krajiny. Podľa ich údajov ide o 18-ročného Abdurrahmána Mechku.

Polícia uviedla, že je to žiadateľ o azyl z Maroka. Momentálne je stíhaný za vraždu a pokusy o vraždu s "teroristickým úmyslom". V utorok by mal prostredníctvom videoprenosu vypovedať z nemocnice. Tam sa ocitol po tom, ako ho polícia postrelila do nohy počas jeho piatkového vyčíňania.

Do Fínska Mechka prišiel v roku 2016 a požiadal tam o azyl. Podľa médií mu však žiadosť zamietli. Počas jeho útoku prišli v piatok o život dve ženy, osem ďalších osôb utrpelo zranenia, uvádza spravodajský portál orf.at

Maročan sa zdržoval aj v Nemecku

Mladý Maročan, ktorý v piatok útočil nožom vo fínskom meste Turku, sa na prelome rokov 2015 a 2016 zdržiaval v Nemecku. Napísala  to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu spolkového ministerstva vnútra. Osemnásťročný Maročan, identifikovaný súdom vo Fínsku ako Abdurrahmán Mechka, počas tohto obdobia nepodal žiadosť o azyl, jeho údaje však boli zaznamenané. Ďalšie podrobnosti hovorkyňa neuviedla.

Podľa fínskej polície Mechka požiadal o azyl vo Fínsku, kam prišiel v roku 2016. Úrady nepotvrdili správy médií, že jeho žiadosť bola zamietnutá. Pri útoku nožom zahynuli dve Fínky a osem ľudí utrpelo zranenia. Čin sa posudzuje ako vražda a pokus o vraždu s teroristickým úmyslom.

Polícia už požiadala, aby bol Mechka, ktorého postrelili do nohy, zadržaný v rámci predbežného vyšetrovania. Mechku predvedú pred súd v utorok. Ak mu to zdravotný stav nedovolí, vypočutie sa uskutoční cez videospojenie. Štyria ďalší občania Maroka sú po útoku v policajnej väzbe. Podľa polície mali s podozrivým "nejaké spojenie". Fínsko tiež vydalo medzinárodný zatykač na piateho muža, ktorý sa pravdepodobne nenachádza vo Fínsku.

Viac o téme: Páchateľútok Fínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu