Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Existuje dostatok dôkazov na odsúdenie Asada za vojnové zločiny, tvrdí členka komisie OSN

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu zhromaždila dostatok dôkazov na odsúdenie prezidenta Bašára Asada za vojnové zločiny. Uviedla to členka komisie Carla del Ponte v rozhovore pre švajčiarske noviny SonntagsZeitung.

Del Ponte (70), ktorá bola hlavnou žalobkyňou medzinárodných tribunálov OSN pre zločiny v bývalej Juhoslávii a Rwande, minulý týždeň oznámila, že zo svojho postu odchádza vzhľadom na nedostatok politickej podpory zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Nepovedala však, kedy tak urobí.

Na otázku, či je dosť dôkazov na odsúdenie Asada za vojnové zločiny, odpovedala: "Áno, som presvedčená, že toto je ten prípad. Preto je tá situácia taká frustrujúca. Prípravná práca bola urobená. Napriek tomu nie je žiadny prokurátor ani súd." Sýrska vláda vedená Asadom popiera správy komisie dokumentujúce rozsiahle vojnové zločiny zo strany vládou podporovaných síl a sýrskych bezpečnostných služieb.

Del Ponte sa stala v roku 2012 členkou trojčlennej komisie zaznamenávajúcej útoky chemickými zbraňami, genocídu irackej populácie jezídov, taktiku obliehania a bombardovanie humanitárnych konvojov. "Komisia vyšetruje už šesť rokov. Teraz by mal prokurátor pokračovať v našej práci a mal by priviesť vojnových zločincov pred špeciálny súd. Ale to je práve to, čo Rusko blokuje svojím vetom v Bezpečnostnej rade OSN," zdôraznila del Ponte. Komisiu vytvorili v auguste 2011 a pravidelne zverejňuje správy o porušovaní ľudských práv, jej výzvy na dodržiavanie medzinárodného práva však neboli vypočuté, píše v správe agentúra Reuters.

Viac o téme: Vojnové zločinyOSNSýriaBašár AsadCarla del Ponte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu