Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko je ochotné vyjednávať o riešení krízy na Ukrajine, tvrdí Tillerson

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

MANILA - Rusko preukazuje "určitú vôľu" začať vyjednávať o riešení krízy na Ukrajine. Po rokovaní s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom to v pondelok vo filipínskej Manile vyhlásil jeho americký rezortný kolega Rex Tillerson. Americká administratíva podľa neho vyšle budúci týždeň do Moskvy špeciálneho zmocnenca Bieleho domu pre rokovania o Ukrajine Kurta Volkera.

Spojené štáty sú podľa Tillersona rozhodnuté rokovať so všetkými stranami sporu a nechcú v nikom vyvolať dojem, že sa snažia s jednou zo strán uzavrieť postrannú dohodu, ktorá by nerešpektovala záujmy inej zainteresovanej strany. Medzi Moskvou a Washingtonom sú podľa Tillersona "hlboké rozdiely" v pohľade na viaceré otázky vrátane Ukrajiny, napriek tomu si však šéf americkej diplomacie nemyslí, že by bolo správne "všetko useknúť".

Tillerson po rokovaní s Lavrovom okrem toho oznámil, že Washington do 1. septembra odpovie na najnovšie kroky Moskvy, ktorá nariadila Spojeným štátom znížiť počet pracovníkov ich diplomatickej misie v Rusku. Lavrovovi na stretnutí oznámil, že Spojené štáty sa ešte nerozhodli, ako presne budú reagovať. Zatiaľ sa ho údajne len spýtal "zopár doplňujúcich otázok".

Rusko minulý týždeň vyzvalo Spojené štáty, aby znížili počet diplomatických zamestnancov pôsobiacich v Rusku o 755 osôb. Reagovalo tak na nové protiruské sankcie zo strany Washingtonu. Spojené štáty si môžu podľa nariadenia ruského prezidenta Vladimira Putina ponechať v Rusku len 455 diplomatických pracovníkov. Agentúra AP však upozorňuje, že tieto počty nesedia, keďže Spojené štáty majú už teraz v Rusku menej ako 755 diplomatických pracovníkov.

Viac o téme: RuskoUkrajinaRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu