Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Venezuela má nového generálneho prokurátora: Stúpenec Madura, Díazová odísť odmieta

Tarek William Saab
Tarek William Saab (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelské ústavodarné zhromaždenie vymenovalo v sobotu nového generálneho prokurátora Tareka Williama Saaba, ktorý sa funkcie ujal len pár hodín po odvolaní svojej predchodkyne Luisy Ortegovej Díazovej. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Saab sa bezprostredne po uvedení do úradu prihlásil k ochrane práv Venezuelčanov. Súčasnú situáciu v krajine nazval "historickými okolnosťami", následkom ktorých všetci "od hlavy štátu až po najskromnejších Venezuelčanov" stoja tvárou v tvár vonkajším hrozbám.

Saab, ktorý doteraz zastával post ombudsmana, bol v júli jedným z vysokých štátnych úradníkov vo Venezuele, na ktorých administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila sankcie. Podľa americkej vlády si Saab neplnil svoje povinnosti v súvislosti so zásahmi bezpečnostných zložiek voči protivládnym demonštrantom. 

Nový venezuelský generálny prokurátor je považovaný za jedného z najvernejších stúpencov prezidenta Nicolása Madura. Na jeho postoji k prezidentovi nič nezmenil ani medializovaný rodinný spor, keď Saabov syn svojho otca prostredníctvom videa vyzýval, aby už viac Madura nepodporoval a "postavil sa na správnu stranu dejín".

Ortegová, ktorá je otvorenou kritičkou prezidenta, prišla o post na základe návrhu Najvyššieho súdu. Vo vyhlásení, ktoré vydala krátko po svojom odvolaní, Ortegová uviedla, že rozhodnutie ústavodarného zhromaždenia neuznáva a že proti neprávostiam páchaným vládou bude bojovať "do posledného dychu". Svoje zbavenie funkcie vníma Ortegová ako "len drobný príklad toho, čo čaká každého, kto si trúfne vzoprieť sa tejto totalitnej forme vlády".

Kroky ústavodarného zhromaždenia vyvolali rozdielne reakcie štátnikov iných juhoamerických krajín. Prezident susednej Kolumbie Juan Manuel Santos nazval Ortegovej odvolanie "prvým diktátorským činom nelegitímneho zhromaždenia" a vyslovil solidaritu s venezuelským ľudom.

Naproti tomu bolívijský prezident Evo Morales vyhlásil, že ústavodarné zhromaždenie konalo v súlade s odkazmi bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveza a vodcu latinskoamerického oslobodzovacieho boja Simona Bolívara.

Podľa generálneho tajomníka Organizácie amerických štátov (OAŠ) Luisa Almagra je nahradenie Ortegovej Saabom "neplatným aktom protiústavného zhromaždenia v situácii, kedy sa vo Venezuele rozpadáva inštitucionálny poriadok".

Viac o téme: Tarek William Saab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu