Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO V uliciach švajčiarskeho Schaffhausenu útočil šialenec: Motorovou pílou zranil piatich ľudí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Foto: sita/AP/Ennio Leanza/Keystone via )

BERN - Najmenej päť zranených, z ktorých dvaja sú vo vážnom stave, si vyžiadal dnešný útok v centre severošvajčiarskeho Schaffhausenu. Švajčiarske médiá s odvolaním sa na svedkov uvádzajú, že útočníkom bol muž s motorovou pílou, polícia ale túto informáciu zatiaľ nedokázala potvrdiť.

Aktualizované o 20:03

Obyvatelia mesta Schaffhausen na severe Švajčiarska, kde sa v pondelok odohral útok motorovou pílou, vídali jeho páchateľa v lese nad mestom. Polícia páchateľa identifikovala ako Franza Wrousisa, 51-ročného švajčiarskeho občana, ktorý nemal nikde trvalý pobyt, ale naposledy sa zaregistroval na úrade v Graubündene, vzdialenom asi 200 kilometrov od miesta útoku.

Pri Wrousisovom vyčíňaní v Schaffhausene bolo v pondelok zranených päť ľudí, dvaja z nich utrpeli vážne zranenia. Páchateľ po útoku ušiel a doteraz ho nenašli.

Therese Karrer, ktorá býva na okraji Schaffhausenu a každý deň chodí so psom na prechádzku do lesa hovorí, že páchateľa stretávala pravidelne v lese, kde prespával v aute. "Niekoľkokrát som sa s ním rozprávala a každý deň som chodila okolo jeho auta. Vyzeral možno trochu zvláštne, ale nebol nepriateľský, nikdy som sa ním necítila ohrozená," hovorí Karrer.

Aktualizované o 18:01

Švajčiarska polícia zverejnila identitu muža, ktorý dnes v meste Schaffhausen útočil motorovou pílou, pričom zranil päť ľudí. Páchateľom útoku je 51-ročný Franz Wrousis, ktorého v minulosti dvakrát usvedčili z porušenia zákonov o zbraniach. S odvolaním sa na vyhlásenie polície o tom informovala agentúra AP.

Tamojší prokurátor Peter Sticher uviedol, že Wrousis nemal nahlásené nijaké trvalé miesto bydliska, v minulosti sa však hlásil k pobytu v kantóne Graubünden na juhovýchode Švajčiarska. Wrousisa v rokoch 2014 a 2016 usvedčili z porušenia zákonov o zbraniach, informoval policajt Ravi Landolt, nijaké bližšie informácie však neposkytol. Polícia po Wrousisovi intenzívne pátra.

Aktualizované o 14:15

Švajčiarska polícia zverejnila opis muža, ktorý dnes vo švajčiarskom meste Schaffhausen, neďaleko hraníc s Nemeckom, útočil motorovou pílou. Zranil pritom päť ľudí, z ktorých najmenej dvaja sú vo vážnom stave. Polícia zároveň podľa agentúry AP informovala, že útok nebol teroristickým činom.

Páchateľ, ktorému sa po útoku z miesta činu podarilo utiecť, meria asi 190 centimetrov, je podľa polície plešatý, neupravený a šoféruje pravdepodobne auto značky Volkswagen so švajčiarskymi poznávacími značkami. 

Aktualizované o 14:13

Všetkých päť zranených bolo hospitalizovaných.

VIDEO V uliciach švajčiarskeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: sita/AP/Ennio Leanza/Keystone via )

Aktlualizované o 14:10

Páchateľ je na úteku a polícia v meste vykonáva rozsiahlu pátraciu akciu. "Zatiaľ nie je úplne jasné, čo sa stalo," uviedla polícia s tým, že informácie médií, že útočník mal motorovú pílu, nemôže v tejto chvíli s istotou potvrdiť.

Polícia po čine varovala obyvateľov tohto porýnskeho mesta, ktoré leží na hranici s nemeckou enklávou büsingen, aby sa k miestu bezpečnostné operácie nepribližovali.

VIDEO V uliciach švajčiarskeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: sita/AP/Ennio Leanza/Keystone via )

VIDEO V uliciach švajčiarskeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: sita/AP/Ennio Leanza/Keystone via )

Viac o téme: Motorová pílaútok Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu