Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ohnivé peklo na juhu Talianska: Volanie o pomoc do Bruselu!

Lesné požiare v Taliansku Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare v Taliansku (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Dve obete si vo štvrtok vyžiadali rozľahlé požiare na juhu Talianska. Na dvoch miestach v regióne Kalábria prišli o život dvaja dôchodcovia, ktorí sa snažili ubrániť pred plameňmi svoje pozemky. Podľa talianskeho ministra životného prostredia Giana Lucu Gallettiho je počet a rozsah požiarov na juhu Talianska natoľko vysoký, že nie je možné, aby vznikli všetky spontánne.

Ako minister povedal pre taliansky denník Corriere della Sera, je veľmi ľahko možné, že v požiaroch na svahoch sopky Vezuv má ruky mafia.

Len na Sicílii horí podľa aktuálnych údajov 125 separátnych požiarov. Z prímorského letoviska Calampiso evakuovali loďami približne 800 dovolenkárov aj miestnych obyvateľov a umiestnili ich zatiaľ do školských budov v neďalekom San Vito Lo Capo. Niektorí z nich si podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA ani nestihli zobrať svoje veci a nastúpili na lode priamo z pláže iba v plavkách a šľapkách.

Lesné požiare v Taliansku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ďalších viac ako dvadsať ľudí museli vo štvrtok evakuovať pred požiarom na ostrove Puglia a až 50 rodín evakuovali zo svahov hory Vezuv, týčiacej sa nad Neapolom. Kilometrové oblaky dymu na svahoch jednej z najnebezpečnejších aktívnych sopiek na svete už v stredu vydesili obyvateľov Neapola, pričom niektorí si mysleli, že sopka vybuchla.

Taliani volajú o pomoc

 Taliansko, ktoré čelí prudkým lesným požiarom vo svojich južných regiónoch, požiadalo Európsku úniu o pomoc prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany. Informovala o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK), ktorá uviedla, že EÚ na žiadosť Talianska ihneď zareagovala. "Tri francúzske lietadlá špecializované na boj proti požiarom sú už na ceste, aby talianskym úradom pomohli dostať situáciu pod kontrolu," uviedla EK.

Európsky systém informácií o lesných požiaroch zaregistroval v stredu 24 požiarov v Taliansku. Lesné požiare vyčíňajú vo veľkej časti juhu krajiny vrátane ostrova Sicília. Predpokladá sa, že riziko lesných požiarov zostane na juhu Talianska vrátane Sicílie na veľmi vysokej úrovni, pričom na ostrove Sardínia sa dokonca môže zhoršiť. "Mechanizmus civilnej ochrany EÚ je silným príkladom realizovanej solidarity a toho, ako Európa môže lepšie chrániť svojich občanov zdieľaním zdrojov z rôznych krajín," povedal eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianides.

Viac o téme: PožiarTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu