Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Milióny ľudí dúfajú, že pomôžeme vyriešiť ich problémy, vyhlásila Merkelová

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

HAMBURG - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok na summite dvadsiatich priemyselne najrozvinutejších krajín G20 v Hamburgu vyzvala svetových lídrov, aby boli pripravení robiť kompromisy, pretože iba tak sa podľa nej dá nájsť riešenie problémov súčasného sveta. "Spoliehajú sa na nás milióny ľudí s ich obavami, strachmi a potrebami, a títo ľudia dúfajú, že dokážeme prispieť k vyriešeniu ich problémov. Všetci vieme, akým výzvam čelíme, a vieme aj to, že nás tlačí čas," apelovala na lídrov G20 Merkelová pred začiatkom pracovného obeda, na ktorom by mali svetoví politici hovoriť najmä o hospodárskom raste a medzinárodnom obchode.

Na summite sú prítomní najdôležitejší politici sveta, ktorí majú popri spoločnom programe naplánované aj viaceré bilaterálne stretnutia. Najviac sa očakáva od piatkového rokovania prezidentov USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina. Prezidenti sa v Hamburgu už v piatok ráno zvítali a vymenili si zopár zdvorilostných slov.

S nemeckou kancelárkou Merkelovou sa Trump stretol v Hamburgu už vo štvrtok, ani jedna strana však o rokovaní podrobnejšie neinformovala. Vie sa iba, že na rokovaní boli prítomní aj ministri zahraničných vecí oboch krajín Rex Tillerson a Sigmar Gabriel a že jeho hlavnými témami bola situácia na Blízkom východe, konflikt na Ukrajine a najnovší vývoj situácie okolo Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), ktorá v utorok uskutočnila prvý úspešný test medzikontinentálnej balistickej rakety.

Summit v Hamburgu sa nezaobišiel bez násilností. Už vo štvrtok prišlo k zrážkam medzi demonštrujúcimi antiglobalistami a políciou. Hospitalizovať museli 111 policajtov, zatknutých bolo 44 demonštrantov, z nich 15 zakrátko prepustili. Napätie medzi demonštrantmi a políciou je cítiť aj v piatok, k vyhrotenej situácii zo štvrtka to má však podľa nemeckých médií zatiaľ našťastie ďaleko.

Do skupiny G20 patria Spojené štáty, Rusko, Čína, India, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Kanada, Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Indonézia, Mexiko, Brazília, Argentína, Turecko, Saudská Arábia, Juhoafrická republika a tiež Európska únia (EÚ) ako celok. V týchto krajinách spolu s celou EÚ žijú dve tretiny svetovej populácie, majú dvojtretinový podiel na svetovom obchode a vytvárajú štyri pätiny svetového hrubého domáceho produktu (HDP).

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu