Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FOTO Summit G20 narazil na vlnu odporu: Do Nemecka priletel aj Trump, dlhý rozhovor s Merkelovou

Demonštranti protestujúci proti schôdzke zástupcov skupiny G20 Zobraziť galériu (4)
Demonštranti protestujúci proti schôdzke zástupcov skupiny G20 (Zdroj: TASR/AP)

HAMBURG - Nemecká polícia zastavila dnes večer v Hamburgu pochod odporcov summitu predstaviteľov krajín G20, na ktorom sa podľa policajných zdrojov zúčastňuje asi 12.000 ľudí.

Dôvodom je podľa Severonemeckého rozhlasu (NDR) fakt, že asi 1000 demonštrantov je maskovaných. Muži zákona vyzvali týchto účastníkov protestnej akcie, aby odhalili tváre, inak pohrozili zákrokom. Zrejme dôjde k rokovaniam predstaviteľov polície a organizátorov demonštrácie. Hovorca polície Timo Zill sa vyjadril, že maskovaných účastníkov pochodu bezpečnostné zložky tolerovať nebudú. Pochod nebude môcť pokračovať, kým neodhalia tváre.

Na snímke nemeckí policajti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Atmosféra v meste je však napätá až agresívna. Ako vyplýva z informácií polície i očitých svedkov vrátane reportéra tlačovej agentúry DPA, niekoľkí demonštranti napadli mimo pochod sanitku, muži zákona ich však odohnali. Podľa informácií internetového vydania denníka Bild zapálili demonštranti tzv. bengálske ohne i dymové bomby. Polícia reagovala na to vodnými delami. Situácia začala eskalovať. Vzduchom lietali aj rôzne predmety na mužov zákona.

Na snímke nemeckí policajti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Akcia pod mottom Vitajte v pekle (Welcome to Hell), ktorej hamburská polícia venuje mimoriadnu pozornosť s ohľadom na vážne obavy z narušenia verejného poriadku, patrí medzi tie podujatia v severonemeckom prístavnom meste, s ktorými sa v súvislosti s dvojdňovým summitom najskôr očakávajú výtržnosti.

Na summit skupiny G20 priletel aj Trump

Americký prezident Donald Trump pricestoval dnes do severonemeckého Hamburgu, kde sa bude v piatok a sobotu konať summit skupiny G20, ktorá združuje najvýznamnejšie vyspelé a rozvojové krajiny sveta.  Ešte dnes večer šéf Bieleho domu absolvuje v Hamburgu rokovania s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Pôjde o tretie osobné stretnutie oboch lídrov od januárového nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úradu, informovala agentúra DPA.   

Do Nemecka Trump priletel zo susedného Poľska, kde sa dnes zúčastnil na summite lídrov Iniciatívy troch morí a predniesol prejav na námestí v centre Varšavy. Do Poľska pricestoval v stredu večer.  Ešte dnes ho čaká účasť na pracovnej večeri venovanej otázkam bezpečnosti v regióne severovýchodnej Ázie, na ktorej budú prítomní aj juhokórejský prezident Mun Če-in a japonský premiér Šinzó Abe. V piatok by mal Trump absolvovať v Hamburgu aj bilaterálne stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Demonštranti protestujúci proti schôdzke
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Merkelová a Trump hovorili v predvečer summitu G20 viac ako hodinu

Na sporné otázky sa dnes sústredili na viac ako hodinovom stretnutí v predvečer summitu predstaviteľov krajín G20 v Hamburgu nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident Spojených štátov amerických Donald Trump. Ako informoval hovorca nemeckej spolkovej vlády, obe strany si vymenili názory na viacero tém agendy summitu. Hovorili aj o zahraničnopolitických otázkach, situácii na Blízkom východe a Kórejskom polostrove, ako aj o konflikte na východe Ukrajiny.

Nie je známe, do akej miery hovorili obaja štátnici o spore okolo ochrany ovzdušia, respektíve boja proti klimatickým zmenám v súvislosti s avizovaným odstúpením USA od parížskej klimatickej dohody. Na bilaterálnych rozhovoroch sa zúčastnili aj šéfovia diplomacií oboch krajín Sigmar Gabriel a Rex Tillerson, ako aj Trumpova dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom. V americkej delegácii boli prítomní aj expert Bieleho domu pre hospodárske otázky Gary Cohn a minister financií Steve Mnuchin.

Pochod odporcov summitu G20 ukončili, po zrážkach viacero zranených

Organizátori pochodu odporcov summitu krajín G20 ulicami Hamburgu, ktorý dnes polícia po niekoľkých metroch zastavila kvôli asi tisícke maskovaných účastníkov, ho podľa policajných zdrojov vyhlásili za ukončený. Stalo sa tak po zrážkach bezpečnostných zložiek s demonštrantmi, ktorých tvrdé jadro sa predtým muži zákona neúspešne pokúsili oddeliť od pokojne protestujúcich účastníkov pochodu. Pri zrážkach, počas ktorých hádzali násilníci na policajtov rôzne predmety vrátane fliaš či petárd a bezpečnostné zložky použili v reakcii paprikový sprej i vodné delá, došlo k zraneniam zatiaľ nešpecifikovaného počtu osôb. Známy nie je zatiaľ ani presný počet zadržaných výtržníkov.

Vyplýva to z informácií Severonemeckého rozhlasu (NDR), internetového vydania denníka Bild, ako aj agentúry DPA. Neskôr výtržníci podpálili kontajnery s komunálnym odpadom, ako aj najmenej jedno motorové vozidlo. Skupiny výtržníkov rozbili výkladné skrine obchodného domu v hamburskej štvrti Altona a jednej z pobočiek sporiteľne. V meste je vraj medzičasom postavených viacero barikád. Polícia, ktorá ráta v priebehu noci s ďalšími izolovanými akciami časti odporcov summitu, informovala, že nielen v Altone, ale aj ďalších hamburských štvrtiach vrátane St. Pauli došlo už po ukončení pochodu k poškodzovaniu majetku a útokom na bezpečnostné zložky.

Vrchný správny súd v Hamburgu dnes zamietol viacero sťažností organizácie Attac známej odporom voči globalizácii, ktorej plánované demonštrácie v prvý deň summitu zostávajú tak zakázané. Nemecká pobočka organizácie Attac avizovala tri piatkové akcie v dejisku summitu, so sťažnosťou sa môže ešte obrátiť na Spolkový ústavný súd.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováDonald TrumpG20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu