Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsko možno už čoskoro čakajú rušné časy: Mélenchon vyzval ľud na protesty proti Macronovi

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vodca radikálneho ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko (FI) Jean-Luc Mélenchon vyzval dnes Francúzov, aby sa o týždeň (12.7.) zapojili do celonárodných protestov proti zámerom vlády prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá plánuje znižovanie štátnych výdavkov a reformu pracovného trhu.

Mélenchon, neúspešný kandidát na prezidenta a člen Národného zhromaždenia, vyzval na celonárodné protesty deň po tom, ako francúzsky parlament vyjadril dôveru legislatívnym plánom prezidenta Macrona. Líder FI v tejto súvislosti uviedol, že Macron je "opitý mocou" a pokúša sa zničiť desaťročia pokroku v oblasti základných práv pracujúcich ľudí.

"Žiadam mojich priateľov po celej krajine, aby 12. júla zorganizovali protestné pochody," uviedol Mélenchon podľa tlačovej agentúry Reuters. Líder FI má dostatočnú podporu verejnosti, pričom v prvom kole nedávnych prezidentských volieb zaňho hlasoval každý piaty Francúz.

V rozhovore pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV sa Mélenchon veľmi kritický vyjadril o prvých dvoch mesiacoch Macronovho vládnutia. Prezident začiatkom tohto týždňa zvolal mimoriadne zasadnutie oboch komôr parlamentu, netradične na zámku vo Versailles, a vyhlásil, že ak to bude nevyhnutné, plánuje vyhlásiť referendum na získanie podpory pre požadované reformy vrátane zmien v činnosti parlamentu, kde sa chystá zoštíhliť zákonodarný zbor o tretinu členov.

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel MacronJean-Luc Mélenchon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu