Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelovú prezývali aj Kohlovo dievča, po jeho smrti prišlo emotívne vyznanie: Zmenil mi život!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Bývalí i súčasní svetoví lídri sa dnes na smútočnom obrade na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu rozlúčili s nedávno zosnulým nemeckým exkancelárom Helmutom Kohlom. Uctili si pamiatku tohto výnimočného politika a pripomenuli si ho ako zjednotiteľa a európskeho patriota, bez ktorého by sa ich životy uberali odlišným smerom, informovala agentúra DPA.

Samotná súčasná nemecká kancelárka na tomto mimoriadnom podujatí priznala, že bez Kohla by sa jej dráha vydala celkom iným smerom. "Bez Helmuta Kohl by boli osudy miliónov ľudí žijúcich do roku 1990 za (berlínskym) múrom iné - samozrejme ten môj rovnako," uviedla Merkelová s tým, že formoval celú generáciu. 

Kancelárka Kohla označila za staviteľa mostov, ktoré siahali od Washingtonu po Moskvu, ako aj k nemeckým susedom. Kohl bol najdlhšie pôsobiacim nemeckým kancelárom od čias Otta von Bismarcka.

Merkelová pripustila, že i keď občas so svojím konzervatívnym mentorom nesúhlasila, tieto rozdiely "však v porovnaní s obrovským úspechom jeho života zapadli prachom". 

"Môj život by bol bez Helmuta Kohla celkom odlišný," pokračovala politička uzatvárajúca smútočné prejavy štátnikov v Štrasburgu. "Vážený kancelár Helmut Kohl, na tom, že tu stojím máte rozhodujúci podiel. Ďakujem za možnosti a príležitosti, ktoré ste mi dali," poďakovala sa súčasná spolková kancelárka svojmu predchodcovi.

Viac o téme: Angela MerkelováHelmut Kohl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu