Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Erdogan a Trump spolu telefonovali: Téma rozhovoru bola jasná, vyzbrojovanie kurdských bojovníkov

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonicky hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a vyjadril pocity frustrácie nad rozhodnutím Washingtonu vyzbrojovať sýrske kurdské sily bojujúce proti extrémistickej organizácii Daeš. Informoval o tom dnes hovorca Erdoganovej vládnej strany.

Hovorca Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Mahir Ünal povedal, že obaja lídri spolu telefonovali, ale neposkytol ďalšie podrobnosti o ich rozhovore. Novinárom však povedal, že turecký prezident sa neskôr rozprával aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ankara podkladá Washingtonom podporované zoskupenie sýrskych kurdských milícií - Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) - za teroristov napojených na zakázaných kurdských povstalcov vo svojej vlastnej krajine.

YPG sú najväčšou skupinou v rámci Sýrskych demokratických síl (SDF), ktoré bojujú proti Daeš v sýrskom meste Rakka so zámerom vyhnať odtiaľ týchto džihádistov. Turecko sa zaprisahalo, že zasiahne, ak budú YPG predstavovať bezpečnostnú hrozbu. 

Tento týždeň turecká armáda opätovala paľbu pri cezhraničnom útoku tohto zoskupenia. Dnes už skôr sa vplyvný vyslanec USA pri medzinárodnej koalícii proti Daeš Brett McGurk stretol s predstaviteľmi tureckého ministerstva zahraničných vecí aj armády, oznámil nemenovaný turecký predstaviteľ. McGurk na Twitteri napísal, že mal v Turecku konzultácie o "vzájomných snahách poraziť Islamský štát a zabezpečiť, aby sa už nikdy nevrátil".

Viac o téme: Donald TrumpRecep Tayyip ErdoganDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu