Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Erdogan požiadal Nemecko o možnosť vystúpiť pred krajanmi: Berlín to zamietol

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

KRASNODAR - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oficiálne požiadal Nemecko o možnosť vystúpiť na budúci týždeň s prejavom pred svojimi krajanmi. Oznámil to dnes nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ktorý je na návšteve Ruska. Berlín žiadosť tureckého prezidenta zamietne.

Chcel tak urobiť pri príležitosti summitu G20, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v Hamburgu. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckého ministra zahraničných vecí Sigmara Gabriela.

Nemecko a ďalšie európske krajiny sú opatrné pri povoľovaní takýchto návštev. Nemecko tento rok zakázalo už niekoľko podujatí tureckých predstaviteľov, ktorí chceli prehovoriť ku krajanom pred referendom o ústavných zmenách v Turecku. Erdogan následne označil európskych lídrov okrem iného za nacistov.

Erdogan sa momentálne snaží o vypísanie referenda o opätovnom zavedení trestu smrti v Turecku. Európska únia reagovala vyhlásením, že takýto krok by znemožnil snahu Turecka o vstup do Únie. Vláda v Berlíne vyhlásila, že na nemeckej pôde nedovolí Turkom hlasovať v tomto referende.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganSigmar Gabriel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu