Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trvalo to celých 53 rokov: Odovzdaním zbraní povstalcov skončil konflikt v Kolumbii

Juan Manuel Santos a Rodrigo Londoňo
Juan Manuel Santos a Rodrigo Londoňo (Zdroj: SITA/AP)

BOGOTA - Marxistické Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) v noci nadnes oficiálne ukončili odovzdávanie svojich zbraní. Stalo sa tak 53 rokov po začatí ich povstania a sedem mesiacov po podpísaní mierovej zmluvy s kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom.

Inšpektori OSN počas procesu odzbrojovania prevzali 6803 z 7132 zaregistrovaných zbraní povstaleckých bojovníkov. Menší počet zbraní si rebeli ponechajú aj ďalší mesiac, aby chránili 26 vidieckych táborov, v ktorých sa približne 7000 vzbúrencov snaží vrátiť do civilného života.

Ukončenie odovzdávanie zbraní sprevádzal v utorok oficiálny ceremoniál v blízkosti povstaleckého tábora Mesetas v departemente Meta. Okrem prezidenta Santosa sa na ňom zúčastnil aj vodca FARC Rodrigo Londoňo známy aj ako Timochenko. Odovzdané zbrane budú roztavené. Takto získaný materiál bude použitý na mierové pomníky, ktoré budú stáť v Kolumbii, v newyorskom sídle OSN, ako aj v Havane, kde sa uplynulé štyri roky konali mierové rokovania.

Santos počas obradu daroval Londoňovi lopatu vyrobenú z útočnej pušky a komentoval to slovami: "Nesúhlasím s vaším ekonomickým a politickým modelom pre našu krajinu, ale budem pevne brániť právo na vyjadrenie svojho názoru v rámci demokratického systému."

Londoňo vo svojom príhovore uviedol, že "FARC neprestáva existovať, končíme (len) s 53 rokov trvajúcim ozbrojeným povstaním. Budeme aj naďalej existovať ako právnická osoba." V mene povstalcov sa zaviazal, že  "nikdy nepoužijeme zbrane v politike a štát sa zaväzuje, že nikdy nepoužije zbrane proti svojim politickým oponentom".

Na základe vlaňajšej historickej mierovej dohody -- ktorú v ľudovom hlasovaní voliči tesne odmietli, následne ju však presadil Kongres -- sa FARC stanú politickou stranou a väčšina ich bojovníkov dostane amnestiu. Zmluva zahŕňa reformy na vidieku, spoločné opatrenia proti obchodovaniu s drogami, účasť demobilizovaných partizánov na politickom živote krajiny a špecifické opatrenia v rezorte spravodlivosti. Za svoje úsilie o dosiahnutie mierovej dohody dostal Santos vlani Nobelovu cenu za mier.

Viac o téme: KolumbiaJuan Manuel SantosRodrigo Londoňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu