Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smrtiaci nálet v Sýrii: Pri bombardovaní zahynulo údajne 13 civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Najmenej 13 civilistov zahynulo dnes pri vzdušnom útoku pravdepodobne ruských lietadiel, ku ktorému došlo na východe Sýrie v oblasti ovládanej militantmi z extrémistickej organizácie Daeš. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Medzi obeťami útoku, ktorý sa uskutočnil vo vidieckej oblasti východosýrskej provincie Dajr az-Zaur, je podľa SOHR aj deväť členov jednej rodiny. V posledných niekoľkých týždňoch sú vidiecke oblasti Dajr az-Zauru cieľom intenzívneho bombardovania zo strany vzdušných síl koalície vedenej Spojenými štátmi, ako aj sýrskeho letectva a jeho ruských spojencov. 

Dajr az-Zaur je v boji s Daeš jednou kľúčových provincií, pretože leží na sýrsko-irackých hraniciach a spája de facto hlavné mesto Islamského štátu Rakka s oblasťami, ktoré islamisti ovládajú v Iraku.

Džihádisti v súčasnosti kontrolujú takmer celú provinciu Dajr az-Zaur, ako aj viacero štvrtí jej rovnomenného hlavného mesta. Približne 200.000 civilistov, ktorí žijú v oblastiach kontrolovaných sýrskou vládou, sa tak v tomto meste nachádza od roku 2015 v obkľúčení.

Viac o téme: RuskoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu