Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Incidenty v Sýrii rastú, svet v napätí: Rusi skončili s Američanmi

Donald Trump a Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Napätie opäť stúpa vo vojnou zmietanej Sýrii. Američania v posledných dňoch zostrelili iránsky dron aj stíhačku ruskej výroby. Rusi povedali dosť a vypovedali zmluvu o spolupráci s Američanmi. Publicista a expert predpovedá pri súčasnom trende smrtiacu vojnu medzi koalíciou vedenou Američanmi a Rusmi.

„Keď Moskva neblafuje, môžeme smerovať k zrážke Američanov a Rusov v Sýrii,“ tvrdí Patrick Buchanan, ktorý radil americkému prezidentovi Richardovi Nixonovi. Na jednej strane bojuje sýrsky diktátor Baššár Asad, jeho spojenci a Rusko, na druhej strane stojí koalícia vedená Američanmi. Obidve strany deklarujú, že bojujú proti teroristom z Islamského štátu. No zároveň sa dostávajú do zrážok navzájom medzi sebou.

Patrick Buchanan
Zobraziť galériu (6)
Patrick Buchanan  (Zdroj: Twitter)

Je toto smer, ktorý chceme?

Buchanan však tvrdí, že „keď sa Amerika rozhodne použiť vzdušnú silu, aby zostrelila sýrske lietadlá útočiace na rebelov, ktorých podporujeme, môže to viesť ku konfrontácii s Ruskom, v oveľa väčšom, nebezpečnejšom meradle a v smrteľnej vojne pre Spojené štáty,“ tvrdí expert vo svojom poslednom komentári a kladie si otázku, ako by vyhrali následnú vojnu bez obrovskej vojenskej intervencie. „Sem smerujeme? Je toto smer, akým chceme ísť?,“ pýta sa Buchanan, ktorý je známy svojimi proruskými postojmi.

Mladý Buchanan (vpravo) s prezidentom Nixonom
Zobraziť galériu (6)
Mladý Buchanan (vpravo) s prezidentom Nixonom  (Zdroj: Twitter)

Trumpova politika môže viesť k vojne

Pripomína, že americký Kongres nikdy nedal súhlas s takouto vojnou. Prezident Trump sa podľa neho ocitol v rozhodujúcom bode. „Keď po páde Daešu v Raqqe, použijeme silu a páky, aby sme podporili sýrskych rebelov a Kurdov, na úkor Damašku, mohli by sme sa ocitnúť v konflikte so Sýriou, Ruskom, Hizbaláhom, Iránom či dokonca Tureckom,“ varuje publicista, ktorý sa prikláňa k obmedzenému zasahovaniu Američanov v zahraničí, teda izolacionizmu.

Zostrelený dron a stíhačka

Americké vojenské lietadlo zostrelilo nad Sýriou dron, ale aj stíhačku patriace sýrskym a spojeneckým vzdušným silám. Vo vyhlásení koalície vedenej Spojenými štátmi sa uvádza, že bezpilotné lietadlo Šahíd-129 iránskej výroby bolo zostrelené na juhovýchode Sýrie po tom, "čo prejavilo nepriateľský zámer a blížilo sa ku koaličným silám". Dron zostrelila americká stíhačka F-15 Eagle nad oblasťou at-Tanf v provincii Anbár, kde Spojené štáty cvičia miestnych dobrovoľníkov na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Daeš na internete zverejnil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: http://heavy.com/)

"Koalícia nedovolí, aby provládne lietadlo ohrozovalo, alebo sa na malú vzdialenosť priblížilo ku koaličným alebo spriateleným silám," uvádza sa ďalej vo vyhlásení koalície. Americká viacúčelová stíhačka F-18 Super Hornet zostrelila v nedeľu tiež sýrsky stíhací bombardér Su-22 ruskej výroby, ktorý zhodil bomby neďaleko pozícií lokálnych milícií podporovaných medzinárodnou koalíciou bojujúcou proti IS.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik)

Rusi povedali dosť

Rusko podporujúce režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v reakcii na uvedený incident vyhlásilo, že prostriedky ruskej pozemnej a protivzdušnej obrany budú sledovať "ako vojenské ciele" všetky lietadlá a drony, ktoré budú letieť nad Sýriou v priestore západne od rieky Eurfrat. Toto opatrenie sa týka aj lietadiel a dronov Spojenými štátmi vedenej koalície. Rusko má na západe Sýrie vojenské základne a jeho letectvo poskytuje vzdušnú podporu pozemným operáciám sýrskej armády.

Viac o téme: RuskoUSASýriaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu