Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Policajná operácia v Paríži: Neznámy muž narazil do auta žandárstva, tento čin neprežil

Policajná operácia v Paríži. Zobraziť galériu (4)
Policajná operácia v Paríži. (Zdroj: SITA/AP/Bertrand Combaldieu)

PARÍŽ - Na parížskej triede Champs Élysées v pondelok muž nabúral do policajnej dodávky, pričom pri tejto havárii zomrel, oznámila miestna polícia. Policajti museli na automobile rozbiť jedno z okien, aby sa doň dostali a muža z neho vytiahli.

Vo vozidle sa podľa informácií BBC nachádzali plynové fľaše, pištole a puška kalašnikov. Francúzske sa preto domnievajú, že muž tento čin spáchal úmyselne. Polícia tvrdí, že situáciu má pod kontrolou a nikto z jej príslušníkov či civilistov neutrpel zranenia. Protiteroristické oddelenie prokuratúry už vo veci začalo vyšetrovanie. Podľa televízie BFMTV muža sledovala francúzska tajná služba. 

Polícia vyzvala občanov prostredníctvom Twitteru, aby sa vyhli lokalite, ktorú hermeticky uzavrela. Ako je známe, na rovnakej triede vo francúzskej metropole došlo v apríli k teroristickému útoku 39-ročného muža na policajnú patrolu, ktorá si vyžiadala život jedného z mužov zákona.

Auto vybuchlo

Vozidlo, ktoré dnes na parížskom bulvári  Champs-Elysées narazilo do automobilu žandárstva, po náraze vybuchlo a vzplanulo. Informovali o tom francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na zhodné údaje viacerých zdrojov.

FOTO Policajná operácia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Bertrand Combaldieu)

Vodič automobilu, ktorého príslušníci bezpečnostných zložiek zadržali, je možno mŕtvy, uviedol pre televízny kanál BFM TV hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet. Podľa jeho slov doterajšie poznatky naznačujú, že šofér, o ktorom sa pôvodne hovorilo, že ho zadržali, narazil do automobilu žandárstva úmyselne.

Zábery francúzskej televízie ponúkli pohľad na automobil s otvorenými dverami stojace na ulici. Incident, ktorého pozadie zostáva zatiaľ nejasné, vyšetruje už francúzska protiteroristická prokurátorka. Polícia hermeticky uzavrela okolie dejiska kolízie a vyzvala občanov, aby sa lokalite vyhli. Na mieste sú špecialisti na zneškodňovanie náloží, ktorí prehľadávajú okolie. Ako je známe, na rovnakej triede vo francúzskej metropole došlo v apríli k teroristickému útoku 39-ročného muža na policajnú patrolu, ktorá si vyžiadala život jedného z mužov zákona.

Zrejme išlo o radikálneho islamistu

Vodič, ktorý dnes najskôr predbehol s automobilom mikrobus francúzskeho žandárstva na bulvári Champs-Elysées v Paríži a napokon do neho narazil, je po smrti. Potvrdil to francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, ktorý hovoril o pokuse o útok muža z predmestia francúzskej metropoly. Jeho automobil po náraze explodoval a vzplanul. Muž bol ozbrojený kalašnikovom, informoval s odvolaním sa na policajné zdroje prvý program verejnoprávnej nemeckej televízie ARD.

FOTO Policajná operácia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Bertrand Combaldieu)

Okrem vodiča pri incidente, ktorého vyšetrovanie už prevzala protiteroristická sekcia prokuratúry, nebol nikto zranený. Podľa informácií spravodajskej televízie BFM TV bol útočníkom 33-ročný muž, ktorého polícia registrovala ako radikálneho islamistu.

FOTO Policajná operácia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Bertrand Combaldieu)

Polícia už krátko po kolízii vyzvala občanov, aby sa lokalite vyhli a okolie dejiska incidentu, iba necelých 200 metrov od úradu francúzskeho prezidenta, hermeticky uzavrela. Súpravy metra iba prechádzali cez stanicu Champs-Élysées-Clemenceau, avšak nezastavovali na nej. Na mieste zasahovali nielen hasiči, ktorí zlikvidovali požiar, ale aj pyrotechnici, ktorí našli v útočníkovom automobile typu Renault Mégane najmenej jednu plynovú fľašu, viacero strelných zbraní vrátane kalašnikova a muníciu.

Viac o téme: AkciaPolícia Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu