Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predsudky v srbskej vláde: Homosexuálnu ministerku Brnabičovú za premiérku všetci nechcú

Ana Brnabičová
Ana Brnabičová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbské politické strany neprijali jednoznačne nomináciu ministerky pre štátnu správu Any Brnabičovej na post predsedníčky vlády, ktorú po prevzatí funkcie prezidenta Aleksandarom Vučičom vedie šéf diplomacie Ivica Dačič.

Brnabičová (41) je prvou ministerkou srbskej vlády, ktorá sa otvorene priznala k svojej homosexuálnej orientácii. Zároveň by sa mohla stať vôbec prvou ženou vo funkcii premiérky tejto balkánskej krajiny a prvou premiérkou na celom Balkáne, ktorá sa otvorene hlási k spomínanej orientácii. Väčšina kritických hlasov sa však týka potenciálne nedostatočných skúseností nominantky a jej očakávaného politického kurzu.

Podľa dnešných informácií srbských médií kritizovala nomináciu prezidenta Vučiča koaličná strana Jednotné Srbsko, ktorej predseda Dragan Markovič na jednej zo sociálnych sietí vyhlásil, že Brnabičová nie je jeho premiérkou.

Zatiaľ nie je zrejmé, či tento politický subjekt, ktorý má v parlamente šiestich poslancov, podporí nominovanú adeptku na post premiérky. Ak by sa tak však aj nestalo, vládna koalícia má i tak dostatočný počet mandátov na presadenie Brnabičovej. Markovičova strana sa pritom dostala do parlamentu na kandidátke Socialistickej strany Srbska (SPS), ktorá podporuje Brnabičovej vymenovanie.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj predstavitelia ďalších vládnych strán vrátane Srbskej pokrokovej strany (SNS), ako aj niektorí vládni činitelia vrátane ministra práce Aleksandara Vulina a ministerky pre európsku integráciu Jadranky Joksimovičovej.

Opačné, negatívne reakcie vyvolala predmetná nominácia v radoch značnej časti opozičných strán. Voľba a zloženie ústavou predpísaného sľubu novej vlády balkánskej krajiny sa očakáva na budúci týždeň.

Viac o téme: Ana Brnabičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu