Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mešitu v Spojených arabských emirátoch premenovali: Neuveríte, komu skladá poctu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABU DHABI - Mešitu v štvrti Al Mushrif v hlavnom meste Abu Dhabi minulú stredu premenovali na "Mariam, Umm Eisa", čo v preklade z arabčiny znamená "Mária, matka Ježišova". Túto zmenu nariadil šajch Mohammad Bin Zayed Al Nahyan, korunný princ a zástupca najvyššieho veliteľa ozbrojených síl Spojených arabských emirátov, aby sa tým "upevnili ľudské vzťahy medzi nasledovníkmi rôznych náboženstiev".

Vďaka Bohu za ramadán! Moslimovia zachraňovali životy susedov z horiaceho pekla v Londýne

Šéf ministerstva pre toleranciu Lubna Al Qasimi poďakoval šajchovi Mohammadovi Bin Zayedovi za jeho "múdre pokyny pri vykonávaní tejto iniciatívy, ktorá predstavuje žiarivý príklad a krásny obraz o tolerancii a koexistencii, ktoré sú v SAE", uvádza sa vo vyhlásení podľa spravodajskej agentúry WAM.

Mohammad Mattar Al Kaabi, predseda Generálneho úradu islamských záležitostí a fondov, taktiež poďakoval šajchovi Mohammadovi za túto iniciatívu a dodal, že za jeho prispenia sa SAE vždy usilovali o toleranciu a mierové spolužitie "založené na spravodlivosti a bratstve medzi všetkými žijúcimi v SAE".

Mohammad Bin Zayed Al Nahyan pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (4)
Mohammad Bin Zayed Al Nahyan pri stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/AP)

Len pár krokov od premenovanej mešity sa nachádza Kostol sv. Ondreja, ktorý patrí anglikánskej farnosti. Jej starší kaplán, reverend Canon Andrew Thompson, povedal, že bol "nadšený" týmito novinkami.

"Teší nás, že oslavujeme niečo, čo máme spoločné v našich vierach," povedal pre Gulf News a dodal: "Mária, ako matka Ježišova, je samozrejme svätou osobitnou postavou v našich spoločenstvách. Je to žena, ktorá symbolizuje poslušnosť voči Bohu. Tešíme sa na rozširovanie hlbšieho porozumenia s našimi susedmi a oslavujeme s nimi nové meno mešity."

Mohammad Bin Zayed Al Nahyan s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelou
Zobraziť galériu (4)
Mohammad Bin Zayed Al Nahyan s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelou  (Zdroj: SITA/AP)

Aj farár evanjelickej cirkvi v Abu Dhabi privítal novinky s nadšením. "Jeho Výsosť šajch Mohammad urobil ďalšie veľkorysé gesto náboženskej tolerancie pri premenovaní mešity," uviedol Jeramie Rinne. "SAE naďalej stanovuje tempo v tomto regióne pre mierové spolužitie a spoluprácu. Sme veľmi povzbudení a cítime sa byť požehnaní, že sme súčasťou tohto národa." Uprostred sektárskych konfliktov a regionálneho chaosu, sa SAE usiluje o posilnenie svojich národných hodnôt tolerancie voči iným náboženstvám.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP)

V júni vláda Spojených arabských emirátov schválila nový Národný program tolerancie založený na siedmich kľúčových pilieroch - islam, ústava, odkaz Zayedovcov, etika SAE, medzinárodné dohovory, archeológia a história, humánnosť a spoločné hodnoty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu