Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Novinka pre fajčiarov: Brusel chce samohasiace cigarety

BRUSEL - Európska komisia by mala podľa diplomatických zdrojov ešte do konca tohto roku prísť s netradičným návrhom, ktorý by znamenal malú revolúciu vo fajčení v krajinách EÚ.

Brusel totiž chce, aby všetky cigarety predávané v únii boli "samohasiace". Pokiaľ by tak fajčiar nevťahoval dym z cigarety, sama by vyhasla. EÚ si od tohto vylepšenia sľubuje meje škôd, ktoré spôsobuje oheň, za ktorého vznikom stojí najčastejšie odložená cigareta. Počíta sa s tým, že požiare, ktorých príčinou sú práve cigarety zabíjajú ročne zhruba 2000 Európanov.

Do budúcnosti by sa tak nemuseli opakovať prípady, kedy fajčiar zaspal s cigaretou v posteli, vzplanul a nakoniec prišiel o život. Nové "moderné" cigarety by sa pritom mali na trhu objaviť v roku 2009 alebo 2010. V tej dobe by už mohol platiť zákaz tradičných cigariet, ktoré sú v predaji teraz. Technologicky pritom nová generácia cigariet nie je nijako zvlášť náročná.

Samouhasenie cigarety spôsobujú malé medzery v cigarete, ktoré v prípade, že fajčiar "nenaťahuje" dym, zastaví prívod kyslíku k ohorku, ktorý tak vyhasne. Podľa internetového serveru EUobserver naviac nie sú podobné cigarety novinkou ani vo svete. Vôbec prvým miestom, ktoré zakázalo predaj tradičných cigariet, bol americký štát New York, kde sú "samohasiace" cigarety bežne v predaji. Rovnako je to i v ďalších ôsmych štátoch USA a v Kanade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu