Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecká vláda stále rieši zmarený pokus o prevrat: Aktéri pokusu o puč z radov armády majú doživotie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Doživotné tresty väzenia pre 23 niekdajších príslušníkov tureckých ozbrojených síl, ktorí sa údajne zúčastnili na vlaňajšom zmarenom pokuse o štátny prevrat v krajine, vyniesol dnes súd v Ankare. Ten ich uznal vinnými z trestných činov pokusu o zlikvidovanie ústavného poriadku v krajine a nezákonného zadržiavania. Dvoch ďalších obžalovaných vojakov súd od obvinení oslobodil.

Medzi odsúdenými je aj plukovník Muhsin Kutsi Baris, niekdajší veliteľ prezidentskej gardy, ktorého obžalovali aj z toho, že v predvečer pokusu o puč prinútil tajomníka hlavy štátu nastúpiť do sanitky a nechal ho previezť na leteckú základňu Akinci, na ktorej mali zorganizovať pokus o štátny prevrat.

Turecká vláda reagovala na zmarený pokus o prevrat vyhlásením výnimočného stavu v krajine a tvrdými represáliami voči osobám, ktoré považuje za blízke osnovateľom puču snažiacim sa o zosadenie súčasného vedenia krajiny.

V uplynulých 11 mesiacoch skončilo v celách predbežného zadržania okolo 50.000 ľudí a vyšetrovanie, respektíve trestné stíhanie sa dotklo okolo 150.000 ľudí vrátane vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov, vysokoškolských a univerzitných pedagógov, novinárov či zamestnancov štátnej správy. Navyše viac ako 100.000 ľudí prišlo o natrvalo alebo dočasne o zamestnanie.

Viac o téme: DoživotiePučTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu