Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemecké médiá sa ostro pustili do krajín V4 kvôli utečencom: EÚ nie je samoobsluha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Výrazne kritická voči Česku, Poľsku a Maďarsku, je v dnešných komentároch dvojica nemeckých listov, ktoré sa venujú rozhodnutiu Európskej komisie začať so stredoeurópskymi krajinami konanie pre porušenie legislatívy kvôli tomu, že neprijímajú migrantov podľa stanovených kvót. EÚ nie je podľa denníkov Mannheimer Morgen a Nürnberger Nachrichten samoobsluhou a solidarita patria k jej základným hodnotám.

"Spôsob, akým Poľsko, Maďarsko a Česko, rovnako ako Slovensko brzdí európsku politiku, ďaleko prekračuje všetko, čo by si ostatné členské krajiny ešte mohli nechať páčiť," myslí si denník Mannheimer Morgen. "Toto spoločenstvo nie je žiadnym samoobslužným obchodom. Solidarita patrí k základným povinnostiam. Kto ju nechce poskytnúť, môže tiež Európsku úniu opustiť. Ale peniaze potom zostanú tu," píše denník.

O nič zmierlivejší nie je ani list Nürnberger Nachrichten. "Štvorica východných vlád svojou utečeneckú politikou provokovala, zahrávajú sa s náladami nepriateľskými voči utečencom, aby si na nich prihrievali svoju národno-konzervatívnu polievočku," myslí si denník. "Pritom by zodpovední vo Varšave, Prahe, Bratislave a Budapešti mali vedieť: Kto teraz nepreukáže solidaritu, nebude sa na ňu sám môcť spoliehať. To sa ukáže najneskôr za jeden alebo dva roky, kedy začnú rokovania o ďalšom sedemročnom rozpočtovom období," píše denník Nürnberger Nachrichten.

Proti povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov sú všetky krajiny Višegrádu, Slovenska sa ale utorkovej rozhodnutie EK netýka. Slovenská republika teraz odmieta napĺňať nielen povinné kvóty, ale aj dobrovoľný záväzok, ktorý predtým urobila. Z celkového počtu približne 2600 ľudí zatiaľ Česko prevzalo len 12 migrantov. Žiadne ďalšie už podľa nedávneho vyjadrenia ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) neprijme. Chovanec to zdôvodnil okrem iného zhoršenou bezpečnostnou situáciou.

Právne konanie voči Maďarsku za nesplnenie povinnosti relokovať migrantov - v zmysle rozhodnutia Rady EÚ zo septembra 2015 - je nepochopiteľné, pretože v súčasnosti ešte prebieha proces v kauze utečeneckých kvót na Súdnom dvore Európskej únie. Povedal to dnes v Budapešti maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi.

Šéf rezortu justície podľa komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió ďalej vytýkal, že Európska komisia postihla konaním iba Českú republiku, Maďarsko a Poľsko, pričom podľa jeho vyjadrenia sú také členské krajiny Európskej únie, ktoré sa zaviazali prijať istý počet utečencov, ale napokon tak neurobili.

Viac o téme: KvótyVyšehrádska štvorska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu