Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľké zmeny u českých sociálnych demokratov: Sobotka opustí post predsedu, vedenie odmieta

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, file)

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka nepôjde do parlamentných volieb ako líder kandidátky Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Plánuje sa vzdať postu jej predsedu, do volieb však ostane šéfom kabinetu. Uviedol to zdroj blízky vedeniu ČSSD.

Sobotka bol poverený vedením strany v roku 2010; za predsedu ČSSD ho zvolili prvýkrát 18. marca 2011. Vo funkcii ho potvrdil aj tohtoročný marcový zjazd strany, kedy vo voľbe nemal žiadneho protikandidáta. V úrade predsedu vlády Českej republiky je od 17. januára 2014.

Vo voľbách do hornej komory Parlamentu ČR, ktoré sa konali v vlani v októbri, strana Bohuslava Sobotku neuspela. Sobotka vtedy uviedol, že výsledok volieb je dôvodom na otvorenú diskusiu na pôde ČSSD.

Vedenie to popiera

Vedenie Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) poprelo dnes medializované správy o údajnom chystanom odchode premiéra Bohuslava Sobotku z postu predsedu strany. Informácie o možnom Sobotkovom odchode z čela strany získal od nemenovaných členov ČSSD aj český denník Právo. Sobotka by však mal - vzhľadom na blížiace sa októbrové parlamentné voľby - naďalej zostať vo funkcií premiéra. 

O Sobotkovom odchode z postu predsedu strany sa podľa Práva v súčasnosti rokuje v užšom kruhu predstaviteľov ČSSD. So Sobotkom údajne o tejto otázke rokujú podpredsedovia strany Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek, ktorí to však oficiálne odmietli potvrdiť. 

"Sú to len klebety, utópie," vyhlásil Milan Chovanec. Špekulácie médií odmietol aj Jiří Zaorálek, ktorý podľa vlastných slov o žiadnych chystaných zmenách vo vedení ČSSD nevie. Samotný Sobotka sa k záležitosti odmietol vyjadriť. Hovorca vlády Martin Ayrer označil medializované informácie za špekulácie zverejnené za účelom zvýšenia politickej nervozity. 

Viac o téme: ČSSDBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu