Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odstúpenie Trumpa od klimatickej dohody neznamená koniec sveta, myslí si Áder

János Áder
János Áder (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Odstúpenie od parížskej klimatickej dohody, ktoré avizoval americký prezident Donald Trump, neznamená koniec sveta. Konštatoval to dnes v Budapešti maďarský prezident János Áder, ktorý však tento krok označil z morálneho hľadiska za neprijateľný.

Áder v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió zdôraznil, že ostatné krajiny potvrdili, že svoje záväzky vyplývajúce z dohody budú plniť - dokonca tak urobila aj väčšina federálnych štátov USA. Hlava maďarského štátu zopakovala, že Trumpovo rozhodnutie považuje z morálneho hľadiska za neprijateľné a kritiku takéhoto kroku vníma ako oprávnenú a odôvodnenú. 

Podotkol však, že ostatné signatárske štáty plnenie dohody nielenže jednoznačne potvrdili, ale avizovali aj, že chcú urýchliť vypracovanie právnych noriem súvisiacich s jej plnením. "Vodcovia 30 federálnych štátov USA oznámili, že nie sú ochotní prijať rozhodnutie prezidenta. Tieto štáty v každom prípade pôjdu cestou parížskej dohody," zdôraznil maďarský prezident a dodal, že tým vznikne nezvyčajná situácia, keď Spojené štáty splnia svoje záväzky aj tak, že od parížskej dohody odstúpia.

Viac o téme: Donald TrumpJános ÁderKlimatická dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu