Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Objavili nezvestné lietadlo so 122 ľuďmi na palube: Našli sa trosky a telá

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/Time)

RANGÚN - Mjanmarská armáda dnes oznámila, že objavila trosky a telá z vojenského transportného lietadla, ktoré sa stratilo v stredu nad Andamanským morom so 122 ľuďmi na palube.

Údaje o počtu ľudí na palube sa podľa rôznych zdrojov rozchádzajú. Pôvodne sa hovorilo o 90 vojakoch a ich rodinných príslušníkov a 14 členoch posádky. Pátracie tímy objavili dnes ráno v mori telá dvoch dospelých a jedného dieťaťa, záchranné vesty, batožinu a časti stroja, napísal šéf armády Min Aung Hlaing na jej oficiálnej stránke na Facebooku. Podľa najnovších informácií objavili už aj ďalšie telá obetí havárie. 

Predstaviteľ mjanmarskej armády informoval, že dosiaľ sa našli telá desiatich osôb - piatich žien, štyroch detí a jedného muža. Vojenskému námorníctvu pri prehľadávaní vôd pomáhajú miestni rybári. 

Časti nezvestného mjanmarského vojenského lietadla, ktoré sa včera stratilo s vyše 100 vojakmi a ich rodinnými príslušníkmi na palube, našli podľa médií pátracie tímy včera vo večerných hodinách v Andamanskom mori. Trosky našli asi 35 kilometrov na juhozápad od mesta Launglon v oblasti Tanintharyi, informovala tlačová agentúra DPA.

Objavili nezvestné lietadlo so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Time)

Pracovník cestovného ruchu v Myeiku, Naing Lin Zaw, povedal agentúre AFP, že časti poškodeného lietadla objavili včera pátracie tímy v mori 218 km od Dawei. V Mjanmarsku je monzúnové obdobie, ale v čase, kedy lietadlo zmizlo, nebolo hlásené zlé počasie, dodal server usatoday.com.

"Domnievame sa, že išlo o technické zlyhanie. Počasie je tu dobré," citovala televízia al-Džazíra zdroj z letiska, ktorý si neželal byť menovaný. Armádny zdroj potvrdil, že pátracie tímy objavili časti lietadla v mori asi hodinu letu na juh od Rangúnu, obchodnej metropoly Mjanmarska. Hovorca armády generál Myat Min Oo povedal, že čínsky stroj Y-8F-200 viezol 106 cestujúcich - prevažne rodinných príslušníkov vojakov - a 14 členov posádky, informovala tlačová agentúra AP. Na palube bolo údajne vyše 10 detí. Pôvodné správy hovorili o 104 cestujúcich.

Po lietadle, ktoré sa stratilo z radarov medzi južným mestom Myeik a Rangúnom, pátrali lode námorníctva i lietadlá. Kontakt s lietadlom sa prerušil náhle približne o 13.35 miestneho času (9.05 SELČ), keď sa lietadlo nachádzalo asi 32 kilometrov západne od Dawei a hodinu letu na juh od Rangúnu, uviedol server usatoday.com.

Oblasť leží asi 700 km na sever od miesta, kde mal 8. marca 2014 posledný kontakt s radarom let číslo 370 Malajzijských aerolínií, ktorý smeroval s 239 ľuďmi na palube z Malajzie do čínskeho Pekingu. Predpokladá sa, že lietadlo havarovalo v Indickom oceáne.

Bývalá vojenská junta nakúpila počas 50 rokov svojej izolovanej vlády, keď boli na Mjanmarsko uvalené západné sankcie, veľa čínskych lietadiel. Stroj, ktorý sa dnes stratil, dostalo Mjanmarsko vlani v marci a mal vrak nalietaných 809 letových hodín. Uvedený čínsky model bežne využíva mjanmarská armáda ako nákladné lietadlo. Podľa vyjadrenia nemenovaného predstaviteľa ministerstva letectva sú mnohé z mjanmarských lietadiel staré a opotrebované. V posledných rokoch viaceré z nich havarovali.

Nie je nič nezvyčajné, keď vojenské transportné lietadlá prevážajú pri takýchto letoch civilistov, aby znížili náklady na dopravu rodín vojakov umiestnených na do istej miery odľahlom juhu, dodala agentúra AP.

Viac o téme: LietadloMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu