Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

PRÁVE TERAZ Teroristický útok na parlament v Teheráne: Výbuchy, mŕtvi a rukojemnícka dráma trvá!

V pozadí leží telo teroristu, zatiaľčo polícia stráži okolie  Zobraziť galériu (5)
V pozadí leží telo teroristu, zatiaľčo polícia stráži okolie (Zdroj: Foto: SIta/AP Photo/Ebrahim Norooz)

TEHERÁN - Pri dnešnom útoku v budove iránskeho parlamentu zahynulo sedem ľudí, štyri osoby držia útočníci ako rukojemníkov v horných poschodiach, uviedla pološtátna tlačová agentúra Tasnim s odvolaním sa na zdroje nachádzajúce sa na mieste incidentu. Zaútočili aj v mauzóleu. Zahynulo 12 ľudí, zranených je 42 ľudí.

Pri dvoch dnešných útokoch v Teheráne zahynulo najmenej 12 ľudí, uviedla iránska štátna televízia IRIB s odvolaním na úrady. Nie je ale jasné, či sú v tejto bilancii zahrnutí atentátnici, ktorí zaútočili na iránsky parlament a mauzóleum ajatolláha Rúholláha Chomejního na juhu mesta. Televízia IRIB predtým uviedla, že útok na parlament skončil a štyri atentátnici zahynuli.  

Pri útokoch prišli o život najmenej dvaja príslušníci ochranky oboch objektov. Zranených bolo 42 ľudí. Na oba spomínané objekty zaútočili komandá, v ktorých boli aj samovražední atentátnici. Iránske médiá informovali, že výbušninu na svojich telách aktivovali najmenej dvaja z nich.

Agentúra AP upozornila, že ide o prvý útok v Iráne, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Daeš. IS sa však často hlási aj k takým útokom, keď sa prepojenie ich páchateľov na IS nedá overiť a potvrdiť.

PRÁVE TERAZ Teroristický útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Útok v parlamente pošas schôdze

Ako uviedla agentúra AP, útok v parlamente sa konal v čase poslaneckej schôdze a trval viac ako tri hodiny. Počas nich sa k budove parlamentu stiahli ďalšie posily. Z budovy sa ozývala streľba. Útočníci boli vyzbrojení samopalmi a niektorí boli samovražední atentátnici.

Sunnitskí extrémisti z IS bojujú v Sýrii a Iraku proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, kde tvoria väčšinu obyvateľov šiiti. Tých IS označuje za odpadlíkov od viery, ktorí si zaslúžia smrť.

Útoky sú ukončené

Dnešné útoky na iránsky parlament sú na konci. Štyria atentátnici sú mŕtvi, oznámila iránska štátna televízia IRIB. Pološtátna tlačová agentúra Tasnim predtým citovala námestníka ministerstva vnútra, podľa ktorého sa jeden z útočníkov v parlamente odpálil. Ozbrojenci prezlečení za ženy vošli do budovy hlavným vchodom a začali strieľať, uviedol námestník.

PRÁVE TERAZ Teroristický útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Teherán zároveň zažil druhý útok v mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního na juhu mesta.
Oficiálne sú potvrdené dve obete atentátov - členovia ochranky - a tri desiatky zranených. Podľa Tasnim ale v parlamente zahynulo až sedem ľudí.

K útoku sa prihlásil Daeš

K dvojitému útoku sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amaki prihlásila organizácia Daeš. "Bojovníci Islamského štátu zaútočili na (mauzóleum ajatolláha) Chomejního a iránsky parlament," stojí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. Šéf protiteroristického oddelenia iránskeho ministerstva vnútra podľa Reuters oznámil, že úrady zmarili ďalší teroristický útok a zatkli tretiu "teroristickú skupinu". Ministerstvo vyzvalo občanov metropoly, aby sa vyhli prostriedkom hromadnej dopravy.

PRÁVE TERAZ Teroristický útok
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Útok v parlamente

Bezpečnostné zložky zatiaľ podľa agentúry Reuters oficiálne túto informáciu nepotvrdili. Tasnim tiež píše, že špeciálny tím pre záchranu rukojemníkov jedného z útočníkov zabil.

Vysielanie naživo z miesta.

Agentúra AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu informovala "o útoku štyroch teroristov". Predtým iránske tlačové agentúry FARS a MEHR informovali o streľbe v budove iránskeho parlamentu, pri ktorej bolo zranených najmenej osem ľudí.

Iránske zdroje napísali, že najmenej traja páchatelia prenikli do iránskeho parlamentu, kde začali strieľať. Podľa Press TV nie je identita útočníkov zatiaľ známa a nejasný je aj motív činu. Očitý svedok pre agentúru Reuters uviedol, že do budovy parlamentu i mimo ňu povolali bezpečnostné posily, ktoré incident ukončili. Agentúra DPA informovala, že v iránskom parlamente útočili traja až štyria muži ozbrojení samopalmi. Nie je jasné, či sa ich podarilo zadržať, dodala DPA.

Útok v mauzóleu

Ozbrojenci zaútočili dnes tiež v mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního na juhu iránskej metropoly, podľa iránskych médií zabili člena ostrahy a ďalších ľudí zranili.  

Atentátnička

Teheránsky guvernér potvrdil, že samovražedným atentátnikom, ktorý sa v mauzóleu odpálil, bola žena. Ďalšieho útočníka podľa neho strážcovia zabili a zvyšok teroristickej skupiny bol zatknutý. Guvernér dodal, že jeden člen ostrahy bol pri útoku v mauzóleu zabitý a niekoľko ďalších ľudí zranených.

 

Aj v tomto prípade platí, že jeden z útočníkov bol zabitý. Iránske ministerstvo pre spravodajské služby podľa Reuters uviedlo, že dnešný dvojitý útok v Teheráne spáchali teroristické skupiny.

 

Viac o téme: Parlamentútok Irán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu