Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Londýn: Polícia evakuovala jeden z terminálov letiska Heathrow

Britská policajná stráž pred terminálom 4 na letisku Heathrow.
Britská policajná stráž pred terminálom 4 na letisku Heathrow. (Zdroj: ČTK)

LONDÝN - Na londýnskom letisku Heathrow evakuovali dnes Terminál 4 po tom, čo v oblasti našli podozrivú batožinu.

Predstavitelia letiska potvrdili informácie pasažierov o objavení podozrivej tašky. Ako dodali, všetkých pasažierov podrobujú prehliadke. "V reakcii na podozrivú tašku na Termináli 4 sú odchádzajúci pasažieri podrobovaní sekundárnym prehliadkam," uviedla vo vyhlásení spoločnosť BAA, ktorá letisko spravuje.

Svedok citovaný tlačovou agentúrou Reuters uviedol, že evakuovaná bola celá odletová oblasť Terminálu 4 a pasažierom povedali, aby sa presunuli do príletovej sekcie.

"Niekoľko tisíc ľudí je teraz na parkovisku a pracovníci bezpečnosti hovoria, že všetka batožina sa bude musieť opäť skontrolovať," uviedol cestujúci. Približne dve hodiny po evakuácii začali ľudí do terminálu opäť vpúšťať, ochrankári však naďalej vykonávali prehliadky. "Zdá sa, že niekoho hľadajú," podotkol svedok.

Britská polícia v utorok doobeda kontrolovanou explóziou zneškodnila podozrivý balík, ktorý našla pred stanicou Hammersmith v Londýne.
Londýnske stanice Barons Court a Hammersmith boli preventívne uzavreté a vlaky tam nezastavujú.

Britské úrady vyhlásili najvyšší stupeň varovania pred teroristickými útokmi po tom, čo v centre Londýna v piatok objavili dve autobomby, a po sobotňajšom útoku dvoch predpokladaných členov bunky al-Káidy na letisko v škótskom Glasgowe. V tejto súvislosti zadržali v ôsmich podozrivých, jedného z nich v Austrálii. V pondelok večer kvôli podozrivej batožine na dve hodiny uzavreli londýnske letisko Stansted.


Moslimská rada odsudzuje pokusy o bombové útoky

Moslimská rada Británie (MCB), ktorá združuje moslimské skupiny, v utorok ostro odsúdila tri neúspešné bombové útoky v Londýne a Glasgowe a vyzvala na spoločný boj proti extrémistickej hrozbe. "Tí, ktorí sa snažia zabiť alebo zmrzačiť nevinných ľudí, sú nepriateľmi nás všetkých, moslimov aj nemoslimov" povedal generálny tajomník MCB Muhammad Abdul Bari na tlačovej konferencii v Londýne. Podobné útoky sa podľa neho nedajú ničím ospravedlniť.

V Británii žije asi 1,6 milióna moslimov a mnohí sa obávajú nepriateľskej reakcie Britov voči ich komunite. Bari v tejto súvislosti ocenil prístup novej vlády, ktorá občanov vyzýva k pokoju. Teroristi sa podľa Bariho snažia britskú spoločnosť rozdeliť. "V záujme úspechu boja proti terorizmu je nevyhnutné, aby sme pracovali spoločne a dôverovali si," zdôraznil.


Eurokomisár pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Franco Frattini v utorok oznámil, že pripravuje nové, prísnejšie protiteroristické opatrenia pre členské krajiny EÚ, v rámci ktorých chce zriadiť európsku databázu cestujúcich leteckou dopravou (PNR). Frattiniho návrh vychádza z amerického systému PNR, podľa ktorého letecké spoločnosti prevádzkujúce transatlantické lety musia americkým úradom 15 minút pred odletom poskytnúť 34 detailných informácií o cestujúcich a posádke vrátane ich adries, údajov o kreditných kartách či telefónnych číslach. Frattini chce predstaviť svoje protiteroristické návrhy európskym ministrom spravodlivosti a vnútra v októbri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu