Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Trump vychádzal pri odstúpení od kľúčovej svetovej dohody zo štúdie: Nepochopil ju, tvrdia vedci

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) uviedli, že americký prezident Donald Trump nepochopil ich výskum, ktorý vo štvrtok citoval, keď oznámil odstúpenie USA od parížskej dohody o ochrane klímy z roku 2015. Informovala o tom agentúra Reuters.

Trump v prejave na záhrade Bieleho domu oznámil, že USA odstúpi od parížskej dohody okrem iného preto, že dokument nezabezpečí, aby svetové teploty klesli dostatočne rýchlo, a mali tak zásadný vplyv na ochranu životného prostredia.

"Aj keby parížska dohoda bola zavedená v celom svojom rozsahu a štátmi, ktoré ho podpísali, by plnili svoje záväzky, tak by svetová teplota bola do roku 2100 znížiť o obyčajné dve desatiny stupňa Celzia," povedal Trump s tým, že je to veľmi málo .

Krátko nato Trump uviedol, že jeho tvrdenie sa opiera o štúdiu publikovanú Massachusettským technologickým inštitútom v apríli 2016 nazvanú "Ako veľký rozdiel by urobila parížska dohoda?". Výsledky tejto štúdie pritom boli, že by sa rast svetovej teploty do roku 2100 spomalil o 0,6 až 1,1 stupňa Celzia.

"Rozhodne nie sme zástancovia odstúpenia od parížskej dohody," povedal jeden z autorov štúdie Erwan Monier. "Ak nič neurobíme, mohli by sa teploty zvýšiť až o päť stupňov alebo viac, čo by bolo katastrofické," dodal s tým, že prezidentská kancelária sa s autormi štúdie nespojila a nedala im šancu svoju prácu vysvetliť.

Parížsku dohodu o klíme v roku 2015 podpísalo 195 krajín. Jej cieľom je obmedzenie emisií skleníkových plynov, aby sa zvyšovanie svetovej teploty udržalo výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou.

Súčasná situácia je podľa Reuters príkladom niekoľko rokov trvajúceho boja medzi vedcami a politikmi o vplyve spaľovania fosílnych palív na globálnu klímu a taktiež ukážkou sporov ohľadom toho, aké politické kroky sú potrebné k ochrane životného prostredia.

Viac o téme: Donald TrumpParížska dohoda o ochrane klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu