Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Naložené auto výbušninami zabilo 90 ľudí: Reakcia Maďarska, Lajčák zaslal sústrastný telegram

Zamestnanci mesta upratujú trosky na ulici pred nemeckou ambasádou po samovražednom útoku vo vládnej štvrti v afganistanskom Kábule 31. mája 2017.
Zamestnanci mesta upratujú trosky na ulici pred nemeckou ambasádou po samovražednom útoku vo vládnej štvrti v afganistanskom Kábule 31. mája 2017. (Zdroj: TASR/AP)

KÁBUL - Na najmenej 90 mŕtvych a 400 zranených sa zvýšil počet obetí po dnešnom výbuchu auta naloženého výbušninami v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul. S odvolaním sa mediálne centrum afganskej vlády o tom informovala agentúra AP.

K výbuchu auta naloženého výbušninami došlo dnes na námestí Zanbak v centre Kábulu v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Podozrenie z krviprelievania však padlo na hnutie Taliban a teroristickú organizáciu Daeš. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid ale účasť na útoku poprel a zároveň odsúdil, že bol namierený proti civilistom.

Výbuch poškodil viacero veľvyslanectiev vrátane nemeckého, kde zároveň prišiel o život afgansky ochrankár a zranilo sa niekoľko ďalších zamestnancov ambasády. Z vozidla s výbušninami, ktorým bolo zrejme auto s cisternou na vodu či fekálie, sa podľa hovorcu afganského ministerstva vnútra Nadžíba Dániša nezachovalo takmer nič. Útok odsúdil aj najvyšší náboženský orgán v Afganistane, rada zvaná uláma, ktorá uviedla, že "páchanie takýchto útokov počas svätého mesiaca Ramadán je úplne proti ľudskosti".

Maďarská vláda k útoku v Kábule: Nič nás neodradí od boja proti terorizmu

Podlé a zbabelé útoky, k akému došlo dnes v Kábule, v nijakej miere neodradia Maďarsko od úloh plnených v rámci boja proti terorizmu. Uvádza sa to vo vyhlásení maďarského ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnila agentúra MTI.

"Rezort diplomacie vzal so zdesením na vedomie atentát spáchaný pred nemeckým veľvyslaeznectvom, ktorý čo najrozhodnejšie odsudzuje. Nemecko sa môže vždy spoliehať na maďarskú vládu, pretože bezpečnosť našich občanov je mimoriadne dôležitá," píše sa v dokumente. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo sústrasť pozostalým obetí a zraneným zaželalo skoré uzdravenie.

Minister Lajčák zaslal sústrastný telegram afganskému šéfovi diplomacie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák poslal dnes v súvislosti s explóziou v afganskom Kábule sústrastný telegram ministrovi zahraničných vecí Afganskej islamskej republiky Salahuddinovi Rabbanimu. „S veľkým smútkom a žiaľom som sa dozvedel o brutálnom zabití nevinných civilistov v Kábule. Moje myšlienky a súcit patria rodinám a priateľom tých, ktorí prišli o život. Ostro odsudzujem tento barbarský teroristický čin,“ vyjadril svoju účasť minister Lajčák. Ubezpečil svojho rezortného partnera o podpore afganskej vláde v jej úsilí o pokojný a stabilný rozvoj krajiny.

Viac o téme: VýbuchKábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu