Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Trump v prejave arabskému svetu: Sýrsky prezident Asad spáchal nevýslovné zločiny!

Trump pri prejave v Rijáde. Zobraziť galériu (2)
Trump pri prejave v Rijáde. (Zdroj: SITA/AP)

RIJÁD - Americký prezident Donald Trump obvinil dnes prezidenta Sýrie, že s podporou Iránu sa dopustil vo svojej krajine "nevýslovných zločinov". O sýrskom lídrovi Bašárovi Asadovi sa tak vyjadril počas vystúpenia pred lídrami arabských a moslimských krajín na summite v saudskoarabskom Rijáde.

 Trump vyzval pri tejto príležitosti krajiny celého sveta, aby spolupracovali na ukončení humanitárnej krízy v Sýrii. Iránskemu vedeniu vyčítal agresiu v danom regióne a vyjadril presvedčenie, že jeho "najdlhšie trpiacimi obeťami" sú samotní Iránci.

Trump vyzýva na spájanie proti extrémizmu

Americký prezident Donald Trump vyhlásil dnes v saudskoarabskom Rijáde, že Spojené štáty požadujú vytvorenie "koalície štátov" na Blízkom východe, ktorej cieľom by bolo "potláčanie extrémizmu". V rámci prejavu na Arabsko-islamsko-americkom summite za účasti predstaviteľov 55 krajín tiež prisľúbil, že "bude upevňovať najstaršie priateľstvá Ameriky a hľadať nových partnerov v mierovom úsilí".

Pred lídrami prevažne moslimských krajín sa Trump vyjadril, že USA sa nebudú "snažiť vnucovať svoj spôsob života iným, ale otvoria svoju náruč v duchu spolupráce a dôvery". Zdôraznil, že boj proti terorizmu nie je súbojom medzi rôznymi náboženstvami alebo civilizáciami, ale medzi "dobrom a zlom".

"Toto je boj medzi barbarskými zločincami, ktorí sa snažia vymazať ľudské životy, a slušných ľudí všetkých vierovyznaní, ktorí sa snažia tieto životy chrániť. Je to boj medzi dobrom a zlom," povedal americký prezident na summite v Rijáde.

Saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý je hostiteľom Trumpa, vyjadril na tomto stretnutí odhodlanie potlačiť Islamský štát a iné teroristické organizácie. Za "priekopníka globálneho terorizmu" pritom označil znepriatelený Irán.

"Islam bude vždy náboženstvom milosrdenstva a pokojného súžitia... Dnes však vidíme ľudí, ktorí sa snažia podať skreslený obraz o náboženstve," konštatoval Salmán v rámci summitu, ktorý sa začal prednesom veršov z Koránu.

Dnešné vystúpenie na Arabsko-islamsko-americkom summite bolo prvým významným prejavom Trumpa v rámci prvej zahraničnej cesty po nástupe do úradu, ktorú začal v sobotu dvojdňovou návštevou Saudskej Arábie. Moslimských lídrov pri tejto príležitosti ubezpečil, že "neprišiel, aby poúčal iných" o ich náboženstve či spôsobe života. Namiesto toho chce "ponúknuť partnerstvo založené na zdieľaných záujmoch a hodnotách".

Viac o téme: Donald TrumpRijádKráľ Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu