Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudia vo Venezuele vyšli opäť do ulíc: Ide im o pád vlády súčasného prezidenta

Protesty.
Protesty. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Stovky tisíc ľudí vyšli v sobotu opäť do ulíc venezuelských miest, aby sa dožadovali pádu vlády na čele s prezidentom Nicolásom Madurom.

Jedna z vôbec najväčších demonštrácií, nazvaná "Sú nás milióny," sa uskutočnila 50. deň od začiatku vlny protestov. Protestujúci v sobotu obsadili rozsiahle úseky hlavného cestného ťahu do metropoly krajiny Caracas. Postupne sa presunuli k ministerstvu vnútra v centre mesta. Demonštranti sa následne dostali do potýčok s políciou, ktorá na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn.

Od začiatku apríla prišlo pri protestoch o život 48 ľudí a ďalších najmenej 800 sa zranilo. Okolo 2000 ľudí bolo zadržaných. Venezuela čelí najhoršej hospodárskej kríze vo svojej histórii, a to aj napriek tomu, že má najväčšie zásoby ropy na svete. Obyvatelia krajiny sú vystavení nedostatku potravín a liekov popri "astronomicky" narastúcej miere inflácie. 

Demonštranti žiadajú predčasné voľby a oslobodenie desiatok politických väzňov. Samotný Maduro v súčasnej situácii tvrdí, že jeho politickí oponenti a nepriatelia sa snažia o prevrat v krajine, a to za podpory USA.

Viac o téme: VenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu