Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Iránske prezidentské voľby vyrušilo zemetrasenie

V prezidentských voľbách v Iráne sa proti sebe stretnú Hassan Rúhání a Ebráhím Raísí.
V prezidentských voľbách v Iráne sa proti sebe stretnú Hassan Rúhání a Ebráhím Raísí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

TEHERÁN - Zemetrasenie s magnitúdou 4,1 zasiahlo horskú oblasť na severe Iránu práve dnes, keď sa v krajine konajú prezidentské voľby.

Ešte nie je jasné, či zemetrasenie, ktoré postihlo oblasť neďaleko hranice s Turkménskom, nejako ovplyvnilo hlasovanie vo voľbách. Zatiaľ nie sú hlásené zranenia ani škody. Iránske seizmologické centrum informovalo, že zemetrasenie malo magnitúdu 4,1 a vyskytlo sa v hĺbke 12 kilometrov. Centrum dodalo, že otrasy postihli mesto Bodžnord v iránskej provincii Severný Chorásán.

V sobotu 13. mája usmrtilo zemetrasenie s magnitúdou 5,7 v tej istej oblasti troch ľudí a spôsobilo zranenia približne 200 ďalším osobám. Irán často zažíva zemetrasenia. V roku 2003 zahynulo pri zemetrasení s magnitúdou 6,6 okolo 26.000 ľudí a otrasy zrovnali so zemou historické juhovýchodné mesto Bam.

Záujem je obrovský

Iránske ministerstvo vnútra predĺžilo hlasovanie v dnešných prezidentských voľbách, pretože voliči v hlavnom meste Teherán prichádzajú do volebných miestností v obrovských počtoch a vytvárajú sa tam dlhé rady. Aj voliči v provinciách prichádzajú v davoch odovzdať hlas, hlásili iránske médiá.

Volebné miestnosti sa preto dnes budú zatvárať o niekoľko hodín neskôr - namiesto 18.00 h miestneho času (15.30 h SELČ) to bude o 23.00 h miestneho času alebo dokonca o polnoci (20.30 h alebo 21.30 h SELČ). Výsledok prezidentských volieb zrejme predurčí, či krajina bude ďalej pokračovať v politike otvárania sa Západu.

Viac o téme: IránZemetasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu