Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfovia EÚ sa stretnú s Erdoganom v zákulisí summitu: Nejasná budúcnosť Turecka v únii

Jean-Claude Juncker sa víta s rumunským exprezidentom Traianom Basescom
Jean-Claude Juncker sa víta s rumunským exprezidentom Traianom Basescom (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BRUSEL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa 25. mája v rámci summitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli stretne aj s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Oznámil to dnes potvrdil hovorca EK Margaritis Schinas.

Schinas zároveň potvrdil, že krátko predtým budú Juncker a Tusk v budove Európskej rady hostiť aj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Juncker v rovnaký deň do tretice prijme na pôde EK nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Tusk sa s Macronom stretol začiatkom tohto týždňa v Paríži.

Rokovania Junckera a Tuska s Erdoganom sa uskutočnia v období výrazného zhoršenia diplomatických vzťahov medzi Ankarou a EÚ. Prispel k tomu najmä neúspešný vojenský prevrat v júli 2016 v Turecku, po ktorom Erdoganov režim začal s rozsiahlymi personálnymi čistkami v štátnej správe, armáde a polícii a pozatýkal desiatky novinárov a politických oponentov.

Napätie medzi EÚ a Tureckom sa vystupňovalo tento rok po aprílovom referende, v ktorom tureckí voliči odobrili posilnenie Erdoganových právomocí. Turecký prezident 2. mája vyzval Európsku úniu, aby opäť otvorila proces prístupových rokovaní s Tureckom, v opačnom prípade dá jeho krajina "zbohom" Únii. Prístupový proces je v súčasnosti na mŕtvom bode a pokrok sa v najbližšej budúcnosti neočakáva.

Viac o téme: TureckoJean-Claude JunckerDonald TuskRecep Tayyip ErdoganEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu