Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Koaličné a afganské jednotky zabili 21 militantov

KÁBUL - Afganské a koaličné jednotky zaútočili v piatok na tri údajné základne militantov vo východnej provincii Nangarhár.

Podľa vyhlásenia medzinárodných síl pod vedením USA pritom zabili štyroch a zajali šestnástich bojovníkov Talibanu, zatiaľ čo pri zrážkach a leteckých útokoch na juhu krajiny zahynulo sedemnásť militantov. Medzi civilistami si operácia nevyžiadala obete, ani zranených.

Útok v provincii Nangarhár bol zameraný na základne, v ktorých sa údajne "ukrývajú bojovníci Talibanu a zahraniční teroristi." "Jednotky Talibanu v dvoch z cieľových základní sa snažili zasiahnuť koaličné sily," uvádza sa vo vyhlásení. "Koaliční vojaci spustili na militantov paľbu, zabili útočníkov a rýchlo obsadili základne militantov. V táboroch sa nachádzali granátomety na raketový pohon a množstvo granátov, ktoré koaličné jednotky zničili.

Malek Zaman, starešina z jednej z dedín, na ktoré koaličné sily zaútočili, tvrdí, že americké jednotky použili výbušniny, aby sa dostali do domov, a pri operácii zabili štyroch mužov - miestneho obyvateľa, jeho dvoch synov a vnuka. Zaman poprel, že by šlo o militantov, a aj zatknutí boli podľa neho nevinní civilisti, ktorí sa nezúčastňovali na vzbure proti afganským a koaličným jednotkám. "Ľudia sú nahnevaní a možno budú na tieto vraždy reagovať," varoval.

Násilie vo vojnou zmietanom Afganistane pripravilo o život podľa odhadov tlačovej agentúry AP na základe informácií koaličných armád a afganských predstaviteľov za uplynulý rok viac ako 2 400 ľudí, väčšinou militantov. Afganský prezident Hámid Karzaj po zabití civilistov jednotkami USA a Severoatlantickej aliancie (NATO) vyhlásil, že životy Afgancov nie sú "lacné". Vyzval na zdržanlivosť a lepšiu koordináciu vojenských operácií s afganskou vládou.

Neďaleko konvoja jednotiek ISAF pod velením NATO v afganskej provincii Paktika sa vo štvrtok odpálil samovražedný atentátnik v aute, usmrtil jedného civilistu a zranil šesť ďalších osôb, vrátane dvoch vojakov ISAF, uvádza sa vo vyhlásení NATO.

V okrese Mizán ležiacej v susednej provincii Zábul militanti z Talibanu vo štvrtok prepadli spoločnú hliadku NATO a afganských jednotiek a v následnej zrážke zahynuli dvaja militanti a päť ďalších bolo zranených, informovali miestne úrady. Podľa vyhlásenia afganského ministerstva obrany si séria zrážok a leteckých útokov v južnom Afganistane v stredu vyžiadala životy 15 údajných militantov.

Osem militantov zahynulo počas bojov v okrese Gerešk v provincii Helmand a sedem ďalších pri leteckom útoku v provincii Uruzgán, informovalo ministerstvo. V piatok navštívil Kábul generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, aby s prezidentom Hámidom Karzajom a lídrami NATO rokoval o bojoch proti Talibanu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu