Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František pred stretnutím s Trumpom: Presviedčať ho nejde, práve naopak

Pápež František Zobraziť galériu (2)
Pápež František (Zdroj: SITA/Tiziana Fabi/Pool Photo via AP)

RÍM - Pápež František sa počas nadchádzajúceho májového stretnutia s americkým prezidentom Donaldom Trumpom nebude pokúšať šéfa Bieleho domu presvedčiť, aby zmiernil svoje názory ohľadne migrácie či životného prostredia. Namiesto toho sa s ním pokúsi nájsť spoločné záujmy.

František sa takto vyjadril počas letu z portugalského pútnického mesta Fatima, kde dnes svätorečil dvojicu súrodencov, ktorým sa pred 100 rokmi údajne zjavila Panna Mária. Pápež podľa agentúry AP uviedol, že Trumpovi na schôdzke úprimne povie, čo si myslí, no s rešpektom si vypočuje aj prezidentove názory. Novinárom zároveň povedal, že si ponechá otvorenú myseľ a Trumpa nebude hodnotiť skôr, než si ho vypočuje. 

V médiách zatiaľ kolujú rôzne špekulácie ohľadne tém, o ktorých by sa mohol pápež s Trumpom na nachádzajúcej schôdzke vo Vatikáne 24. mája zhovárať. Obaja majú totiž protichodné názory na množstvo tém, pričom sa nezhodnú napríklad v otázke klimatickej zmeny, či význame kapitalizmu. 

Pápež zároveň Trumpa kritizoval za jeho postoj k migrantom a utečencom, pričom jeho plán vybudovať na americko-mexických hraniciach bezpečnostný múr označil za "nekresťanský". Trump na kritiku reagoval na sociálnej sieti Twitter, kde pápežovo tvrdenie označil za "nehanebné". Trump sa vo Vatikáne zastaví 24. mája počas svojej prvej zahraničnej cesty. Ešte predtým navštívi Saudskú Arábiu a Izrael a neskôr sa zúčastní na summite NATO v Bruseli a summite G7 v Taliansku.

 

Pápež František
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/L'Osservatore Romano/Pool Photo via AP)

Viac o téme: Donald TrumpPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu