Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Formálny koniec občianskej vojny v Kolumbii: Povstalci FARC odovzdali svoje zbrane

Vedenie FARC spolu s veliteľom Rodrigom Londonom
Vedenie FARC spolu s veliteľom Rodrigom Londonom (Zdroj: SITA/AP Photo/Ramon Espinosa)

BOGOTA - Kolumbijský mierový proces urobil v piatok symbolický krok vpred - prví z povstalcov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) odovzdali oficiálne svoje zbrane, informovala dnes OSN.

Misia OSN dohliadajúca na proces odzbrojenia vydala potvrdenia bývalým povstalcom, ktorí zložili zbrane. Teraz sa podľa tlačovej agentúry DPA budú môcť vrátiť ku svojmu civilnému životu. V súčasnosti sa v 26 tzv. mierových zónach v krajine zhromaždilo približne 6800 členov FARC, aby odovzdali zbrane v procese odzbrojenia, ktorý sleduje vyše 500 pozorovateľov OSN.

Zbrane budú roztavené a kov využijú na tri pamätníky. Počas 50 rokov ozbrojeného konfliktu medzi štátnymi bezpečnostnými silami, ľavicovými povstalcami a pravicovými členmi polovojenských organizácií bolo zabitých na 220.000 ľudí a milióny ďalších ušli pred bojmi zo svojich domovov. FARC a kolumbijská vláda podpísali koncom minulého roka mierovú zmluvu.

Bývalí ľavicoví povstalci budú v budúcnosti využívať politické procesy na splnenie svojich cieľov, akým je napríklad spravodlivé rozdelenie pôdy. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dostal vlani za svoje úsilie v mierovom procese Nobelovu cenu za mier.

Viac o téme: KolumbiaFARC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu