Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podpredsedníčka europarlamentu vyzvala ostávajúcich členov únie, aby uznali Kosovo

Slovensko je jedna z mála krajín EÚ, ktoré neuznali Kosovo.
Slovensko je jedna z mála krajín EÚ, ktoré neuznali Kosovo. (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Podpredsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Ulrike Lunaceková vyzvala v súvislosti s júnovými predčasnými parlamentnými voľbami v Kosove päticu členských štátov EÚ, ktoré doteraz jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova neuznali, aby tak konečne učinili.

Podľa jej názoru je nutný jednotný postup, ak "ako Európska únia nechceme, aby sa zvyšoval vplyv Ruska a Turecka na západnom Balkáne".

Predstaviteľka rakúskych Zelených Ulrike Lunaceková, ktorá je spravodajkyňou EP pre Kosovo, dnes na podujatí European Poicy Centre v Bruseli konštatovala, že entuziazmus Kosovčanov v súvislosti s približovaním sa k Únii je stále veľký a miera súhlasu so vstupom do EÚ vôbec najvyššia v regióne. Mnohí z obyvateľov Kosova však neveria, že ich EÚ skutočne chce, dodala.

Nezávislosť Kosova neuznávajú naďalej Slovensko, Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko. Predčasné voľby v Kosove sa uskutočnia 11. júna po tom, čo tamojší parlament vyslovil nedôveru vláde premiéra Isu Mustafu a následne prezident Hashim Thaci zákonodarný zbor rozpustil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu