Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turecko požaduje niekoľko doživotných trestov ohľadom útoku v nočnom klube

Abdulkadir Mašaripov
Abdulkadir Mašaripov (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecká prokuratúra požaduje 40 doživotných trestov väzenia pre Uzbeka, ktorý počas silvestrovskej noci zaútočil na nočný klub v Istanbule, kde zastrelil 39 ľudí. Oznámila to dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Občan Uzbekistanu Abdulkadir Mašaripov unikal tureckej polícii vyše dva týždne, kým ho zadržala v Istanbule. K zodpovednosti za útok v nočnom klube Reina sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš. Agentúra Anadolu uviedla, že úrad hlavného istanbulského prokurátora žiada v 90-stránkovej obžalobe doživotné tresty za každú z 39 obetí a za pokus zvrhnúť ústavné štátne zriadenie v Turecku.  

Mašaripov, ktorý má 34 rokov, čelí tiež separátnym obvineniam z členstva v teroristickej skupine, z pokusu zabiť 79 zranených pri útoku a z ďalších údajných trestných činov. Obžaloba požaduje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke - od doživotia po 15 rokov väzenia - aj pre 52 údajných komplicov Mašaripova, oznámila súkromná tlačová agentúra Dogan.

Tureckí žalobcovia často navrhujú mnohonásobné doživotné tresty v prípadoch, ktoré si vyžiadali obete na životoch. Súd v Istanbule musí schváliť obžalobu, kým môže byť stanovený termín pojednávania. Turecké médiá citovali Mašaripova, ktorý pri výsluchu povedal, že dostal príkaz k útoku v Istanbule priamo z Rakky, hlavnej bašty Islamského štátu v Sýrii.

Viac o téme: Abdulkadir Mašaripov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu