Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Severná Kórea obviňuje americkú CIA: Zákerný plán na vraždu Kim Čong-una!

CIA vraj pripravuje vraždu severokórejského diktátora.
CIA vraj pripravuje vraždu severokórejského diktátora. (Zdroj: SITA, Topky)

PCHJONGJANG - Severná Kórea obvinila dnes americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) a tiež juhokórejskú tajnú službu z prípravy biochemického útoku s cieľom zavraždiť jej "najvyššieho vodcu" Kim Čong-una. S odvolaním sa na severokórejské médiá o tom informovala spravodajská stanica BBC.

Severokórejské ministerstvo štátnej bezpečnosti vyhlásilo, že do krajiny s takýmto zámerom vstúpili teroristické skupiny podporované CIA aj juhokórejskou tajnou službou. Dodalo však, že KĽDR týchto teroristov "nemilosrdne zničila". 

Vo vyhlásení ministerstva, ktoré dnes zverejnila severokórejská agentúra KCNA, sa ďalej uvádza, že pri údajnom sprisahaní mali byť použité "biochemické látky vrátane rádioaktívnych látok a jedovatých nanočastíc." 

K útoku na severokórejského vodcu Kim Čong-una sa malo podľa ministerstva dôjsť na vojenskej prehliadke a verejnom vystúpení, pričom jed mal pôsobiť postupne a jeho následky by boli viditeľné po šiestich mesiacoch až roku. 

Napätie na Kórejskom polostrove je značné už niekoľko týždňov, pričom k nemu prispievajú obavy, že by Pchjongjang mohol uskutočniť svoju šiestu jadrovú skúšku, proti čomu sa stavia OSN, ako aj Čína ako jediný významnejší zahraničný spojenec KĽDR. Americký prezident Donald Trump však zároveň len nedávno vyhlásil, že je otvorený stretnutiu s Kim Čong-unom.

Viac o téme: Kim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu