Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mimoriadny škandál v FBI: FOTO Daniela z Československa si vzala člena Islamského štátu

Prekladateľka FBI Daniela Green si vzala nebezpečného teroristu Denisa Cusperta. Zobraziť galériu (2)
Prekladateľka FBI Daniela Green si vzala nebezpečného teroristu Denisa Cusperta. (Zdroj: CNN)

WASHINGTON - Bývalá zamestnankyňa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Daniela Greeneová, ktorá pochádza z niekdajšieho Československa, svoj sobáš s členom teroristického hnutia Islamský štát (IS) z bezpečnostných dôvodov odmieta komentovať. Greeneová v roku 2014 odcestovala do Sýrie, aby sa tam vydala za nemeckého rappera Denise Mamadoua Cusperta, ktorý sa pripojil k IS.

"Ak s vami budem hovoriť, vystavím nebezpečenstvu svoju rodinu," povedala Greeneová spravodajskej televízii CNN. Vysvetlila, že o podrobnostiach prípadu, ktorý sa teraz dostal na verejnosť, má strach hovoriť, rozhovor preto odmietla.

Greenová, ktorá mala bezpečnostnú previerku pre "prísne tajné" prípady, podľa záznamov amerického federálneho súdu pred cestou na Blízky východ klamala svojim nadriadeným i svojmu americkému manželovi o tom, kam odchádza. Svojho nového manžela následne prostredníctvom služby Skype varovala, že je vyšetrovaný zo strany FBI.

Daniela Green
Zobraziť galériu (2)
Daniela Green

Agentka sa v Sýrii vydala za nemeckého rapera Denisa Cusperta, vystupujúceho pod menom Deso Dogg. Cuspert však už skôr v Sýrii prijal islamistické meno Abú Talhá Almání. Cuspert sa objavil v niekoľkých videách, ktoré mali mladých Nemcov nalákať do radov teroristických organizácií, uvádza CNN.

Zo zverejnených súdnych dokumentov je zrejmé, že už krátko po sobáši s Cuspertom svoj čin prehodnotila. Obrad s Cuspertom sa odohral podľa islamského práva, v tej dobe ale bola stále vydatá za Američana. Prvýkrát sa s rapperom stretla zrejme 27. júna 2014, 8. júla však už poslala e-mail, v ktorom svoje kroky ľutuje. "Bola som slabá a nevedela som si vôbec poradiť. Dostala som sa do poriadnej šlamastiky," napísala Greeneová nespresnenej osobe v USA. Ďalší deň v písaní pokračovala.

"Som preč a nemôžem späť. Som v Sýrii. Niekedy si želám, aby som sa mohla len tak vrátiť. Ani neviem, ako to zvládnuť, keby som sa pokúsila vrátiť. Žijem vo veľmi drsných podmienkach a neviem, ako dlho tu vydržím, ale na tom nezáleží, na to je už trochu neskoro," uviedla.

V ďalšom e-maili adresátovi oznamovala, že ju čaká po návrate do USA väzenia. "Neviem, či ti povedali, že keď sa vrátim, tak pravdepodobne pôjdem na dlho do väzenia, taký je život. Želám si, aby som mohla vrátiť čas ... Ak dá boh, dám veci do poriadku, ale je lepšie písať mame v mojom materinskom jazyku, to prečíta len pár ľudí," odkázala 22. júla Greeneová.

Späť do USA sa jej podarilo vrátiť 6. augusta 2014. Po návrate bola zadržaná a odsúdená za klamstvo FBI, za čo dostala dva roky väzenia. Trest si odpykala vlani v auguste.

Viac o téme: Daniela GreenDenise Cuspert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu